неділя, 28 травня 2017 18:35

Мовні квоти на телебаченні, новий "Автомайдан" та гори сміття – головні події тижня
5

Gazeta.ua пропонує пригадати головні події, які відбулися Україні минулого тижня 22-28 травня. Серед них початок ЗНО, мовні квоти на телебаченні та новий "Автомайдан".

Прийняли закон про введення обов'язкової частки української мови на телебаченні

Автор: infokava.com
  Прийняли закон про введення обов'язкової 75% частки української мови на телебаченні – головні події тижня
Прийняли закон про введення обов'язкової 75% частки української мови на телебаченні – головні події тижня

Згідно із чинним законом у тижневому обсязі мовлення телерадіоорганізацій загальнонаціональної або регіональної категорій мовлення передачі і фільми державною мовою має становити не менше 75% у кожному проміжку часу між 07:00 та 18:00 і між 18:00 і 22:00. Для телерадіоорганізацій місцевої категорії мовлення – 50% передач і фільмів державною мовою у тих самих проміжках часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Української мови на телебаченні стане більше

Затверджений документ від "Народного фронту" вносить зміни до законів "Про телебачення і радіомовлення", "Про культуру" та "Про засади державної мовної політики". Він остаточно набуде чинності через рік.

Новий "Автомайдан" - страйк власників не розмитнених авто під ВР

Автор: fakty.ictv.ua
  Новий «Автомайдан» - страйк власників не розмитнених авто під ВР: головні події тижня
Новий «Автомайдан» - страйк власників не розмитнених авто під ВР: головні події тижня

25 травня під Верховною Радою відбувся страйк власників не розмитнених авто. З прапорами, де написано "Автомайдан", вони виступали проти введення податку для власників автомобілів з іноземною реєстрацією. Десятки легкових автомобілів перекрили рух автотранспорту на вулиці Грушевського в центральній частині Києва, де розташована будівля Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Власники авто на єврономерах не хочуть сплачувати державі щодня €2

Страйкували проти законопроекту №4932 депутата від "Народного фронту" Максима Бурбака. Згідно із цим документом, кожен власник авто на іноземній реєстрації повинен щодня сплачувати €2. Митні умови при цьому залишаються без змін. Власників машин на іноземних номерах обурило, що вони мають платити у рік значно більше. Наступного дня законопроект відклали. Ніяких змін не прийняли. Активісти роз'їхалися

Затримали 22 колишніх податківця

Автор: ukrinform.ua
  Затримали 22 колишніх податківця – головні події тижня
Затримали 22 колишніх податківця – головні події тижня

24 травня поліція разом із військовою прокуратурою та Службою безпеки у 15 областях затримали 22 колишніх податківця. Усі працювали у податкових ¬адміністраціях за часів Віктора Януковича. Затриманих підозрюють в організації схеми, яка дозволяла низці підприємств не сплачувати податки з 2011 по 2014 роки. Натомість компанії перераховували кошти керівникам податкових адміністрацій чи людям з оточення екс-президента. Дії податківців завдали державі збитків майже на 96 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затримання податківців часів Януковича: прокурорам погрожують з Москви

$3,8 млн знайшли під час обшуку в екс-керівника управління міністерства доходів і зборів на Луганщині Олександра Антіпова. Увечері його відпустили під 15 млн грн застави. Того ж дня під застави в 1 млн грн на свободу вийшли ще четверо податківців. 25 травня з-під варти випустили всіх затриманих. Участь в операції взяли понад 1700 поліцейських і майже 500 прокурорів. Провели 454 обшуки.

Розпочалося Зовнішнє незалежне оцінювання

Автор: expres.ua
   Розпочалося Зовнішнє незалежне оцінювання – головні події тижня
Розпочалося Зовнішнє незалежне оцінювання – головні події тижня

23 травня в Україні почалося зовнішнє незалежне оцінювання. На нього зареєструвалися 240 881 осіб — майже на 27 тис. менше, ніж торік. Для участі потрібно було з'явитися в пункт проведення ЗНО із запрошенням, сертифікатом учасника і паспортом або свідоцтвом про народження.

Перший тест провели з обов'язкових предметів — української мови й літератури. Кожен абітурієнт має право скласти тести з чотирьох обраних дисциплін. Однак його не допустять до інших, якщо не склав обов'язкові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 9892 абітурієнти не прийшли на незалежне оцінювання

9892 зареєстровані випускники на ЗНО не прийшли. 94 не допустили до іспитів через запізнення чи відсутність обов'язкових документів.

Українці вперше звели барикади зі сміття

Автор: ru.tsn.ua
  Українці вперше звели барикади зі сміття – головні події тижня
Українці вперше звели барикади зі сміття – головні події тижня

24 травня мешканці Львова звели барикадами зі сміття. Ними перекрили дорогу до власних будинків жителі вулиці Сухої. Двома днями раніше містяни так само заблокували проїзд через вулицю Кондукторську. За словами активістів, у такий спосіб вони хотіли нагадали місцевій владі, що відходи під їхніми вікнами давно не вивозилися. Невивезене сміття може призвести до поширення інфекційних захворювань, кажуть лікарі. Радять львів'янам обмежувати час перебування на вулиці. Із 24 травня переповнені сміттєві майданчики дезінфікували працівники обласного лабораторного центру.

Проблеми з вивезенням сміття у Львові тривають від 30 травня 2016-го. Тоді сталася пожежа і зсув непотребу на головному міському звалищі у селі Великі Грибовичі. Загинули троє рятувальників і еколог. Полігон закрили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вулиці перекрили барикадами зі сміття

Французька компанія "Еджис" створила проект рекультивації Грибовицького звалища. Також запропонували звести сміттєпереробний завод на околиці Львова і очисну станцію. За два роки вона має переробити озеро з інфільтратом. А площа територїя звалища має припинити рости.

З часу прийняття закону про тимчасовий ввіз іноземних авто на території України автовласники намагаються різними способами обійти цю норму і завозити придбані за кордоном авто без розмитнення. З роками виробили дві найпоширеніші схеми.

Перша - іноземець завозить автомобіль в Україну. Пише довіреність про передачу права користування українцеві. Той рік їздить на цьому авто в Україні, а тоді знову знаходить іноземця, який здійснить для нього "перезаїзд" машини.

Друга схема - транзит. Дуже популярна на заході України через близькість до кордону. Автомобіль завозить українець. При цьому кожні 5 або 10 днів він повинен перетинати кордон знову. В іншому випадку – платити чималий штраф.

Зараз ви читаєте новину «Мовні квоти на телебаченні, новий "Автомайдан" та гори сміття – головні події тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути