понеділок, 19 липня 2021 18:20

Асоційоване тріо - Україна, Грузія і Молдова оголосили декларацію

Асоційоване тріо - Україна, Грузія і Молдова оголосили декларацію
Глави держав і президент Європейської ради виступили в місті Батумі, на березі Чорного моря.

Президент України Володимир Зеленський, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі і президентка Молдови Мая Санду схвалили Декларацію Батумського саміту.

Зеленський сьогодні перебуває з візитом в Грузії.

Глави держав заявили про зміцнення тристороннього співробітництва між країнами щодо європейської інтеграції.

"Ми підтверджуємо свою непохитну відданість продовженню процесу нашої інтеграції до Європейського Союзу шляхом всеохоплюючих реформ, спрямованих на зміцнення наших демократичних інституцій, та поступовому наближенню нашого законодавства у відповідних сферах до ключових елементів права ЄС.

Ми нагадуємо, що відповідно до статті 49 Договору про ЄС Грузія, Республіка Молдова та Україна як європейські держави, які поважають європейські цінності та віддані їхньому просуванню, можуть подати заявки на вступ до Європейського Союзу.

Ми сподіваємось на поглиблення співпраці між нашими державами і чорноморськими партнерами з метою забезпечення безпеки і стабільності в Чорноморському регіоні.

Спроби анексії Росією та незаконна окупація територій Грузії, її агресія на сході України і тимчасова окупація Криму, а також невирішений конфлікт у Придністровському регіоні Республіки Молдова являють серйозну загрозу для регіону і Європи в цілому.

Вступ до Європейського Союзу – це мета, яка об'єднує наші три держави. Європейська інтеграція не має альтернативи для наших країн, і жодна третя сторона не зможе вплинути на цей суверенний вибір", - сказано в декларації.

Участь у Батумському саміті також взяв президент Європейської ради Шарль Мішель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали вражаючі фото наймасштабніших військових навчань в Україні

Прессекретар президента України Сергій Никифоров назвав поїздку Зеленського результативною.

"Ще до прильоту української делегації сторона, яка приймає, відпустила двох українських яхтсменів. Україна боролася за їхню свободу з листопада 2020 року. Нині ж хлопців не лише помилували, але й зняли з них судимості. Це означає, що вони зможуть знову займатися улюбленою справою.

Грузія повністю підтримала українські формулювання у підсумковій спільній декларації. Вони чіткіше артикулюють наше незадоволення безпековою ситуацією у Чорному морі й агресією Росії і наше прагнення європейської інтеграції.

Візит Володимира Зеленського разом із президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем додав вагомих політичних балів грузинській владі, яка нині потерпає від урядової кризи.
А започаткування "Асоційованого Тріо" неабияк підтримало український, грузинський і молдавський народи на шляху до Європи", - повідомив речник глави держави у Facebook.

У липні Польща і Литва підтримали членство України в НАТО і ЄС. Три країни співпрацюють у форматі "Люблінського трикутника".

У травні президенти країн зустрічалися у Варшаві, де теж підписали спільну декларацію.

Зараз ви читаєте новину «Асоційоване тріо - Україна, Грузія і Молдова оголосили декларацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути