Ексклюзиви
субота, 31 липня 2021 20:23

Якщо радники Монастирського гризтимуться між собою, змін у МВС не буде - політолог

Якщо радники Монастирського гризтимуться між собою, змін у МВС не буде - політолог
Ігор Попов: "Поліція скаржиться на недостачу ресурсів та перевантаженість справами. Треба вирівняти зарплату". Фото: Тарас Подолян

Ексміністр Арсен Аваков, що подав у відставку, продовжить займатися політикою. Новому керівнику МВС Денису Монастирському групи впливу нав'язуватимуть своїх людей. Внутрішні органи потребують реформ, і в Монастирського є всі шанси.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів український політолог Ігор Попов.

"Аваков у нормальній політичній формі, – каже він. – Не думаю, що завтра оголосить про створення партії. Напевно більше до нього звертатимуться чинні міністри й політики за порадами. Виклики перед країною стоять серйозні. Далі його майбутнє залежить від справ в Україні та особистих бажань. Він один з найдосвідченіших державних менеджерів, але після семи років на цій посаді публічно обиратися важко. На нього лягають як усі заслуги, так і всі помилки цих органів".

Призначення Дениса Монастирського на посаду голови МВС політолог вважає великим викликом.

"Такою кількістю людей Монастирський не керував. Це більш ніж 300 тисяч – із підвідомчими установами. Групи впливу намагатимуться нав'язати йому своїх людей як радників і заступників".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аваков зіграв на випередження - влада вважає це великим успіхом

Одним із таких впливових людей, на думку Попова, може стати Олег Татаров, який під час Революції Гідності курував затримання та просування кримінальних справ проти майданівців.

"Татаров точно матиме вплив. Він – заступник керівника Офісу президента, відповідальний за зв'язки із правоохоронними органами. Так само західні реформатори впливатимуть і намагатимуться поставити своїх людей. Успіхи реформ Авакова були можливі тому, що він вибив собі ексклюзивне право формувати команду. Всі заступники працювали як один механізм. Якщо зараз їх призначать із різних груп впливу, вони гризтимуться між собою. Це згубно вплине на ефективність роботи міністерства".

Окремі реформи внутрішніх органів були успішними, вважає Ігор Попов. Однак роботи ще лишається чимало.

"В МВС уже провели реформу патрульної поліції. Створили поліцію діалогу та спецпідрозділ КОРД, що ефективно працює. Організували кіберполіцію. Решта підрозділів лишилися нереформованими. Нарікань від громадян багато. Поліція скаржиться на недостачу ресурсів та перевантаженість справами. Треба вирівняти зарплату. Якщо опер і слідчий Нацполіції мають зарплату втричі меншу, ніж їхні колеги з Державного бюро розслідувань чи Національного антикорупційного бюро, вони будуть невдоволені й намагатимуться перейти туди".

Політолог вірить, що Денис Монастирський впорається із реформуванням – адже він багато років займається питаннями оновлення правоохоронних органів.

Повне інтерв'ю з Ігорем Поповим читайте в журналі "Країна"

13 липня голова МВС Арсен Аваков написав заяву про відставку.

15 липня Верховна Рада звільнила його з посади міністра внутрішніх справ. За це проголосував 291 депутат із 351.

На місце Авакова президент Зеленський запропонував депутата фракції "Слуга народу" Дениса Монастирського.

Зараз ви читаєте новину «Якщо радники Монастирського гризтимуться між собою, змін у МВС не буде - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути