середа, 06 червня 2012 17:23

"Афганці" створили власну партію: "Ми ані з владою, ані з опозицією — борони Боже"

"Афганці" створили власну партію: "Ми ані з владою, ані з опозицією — борони Боже"
Діяти треба за принципом "Ніхто, крім нас". Фото: НКН

2 червня громадська організація ветеранів Афганістану "Ніхто, Крім Нас" заявила про створення політичної партії. Минулого року "афганці" протестували проти урізання своїх пенсій під Верховною Радою, виказали протест, повернувшись спиною до президента Віктора Януковича, сьогодні ж вони мають власні політичні амбіції.

Про те, чому військові ветерани вирішили піти у політику, і чиї права вони збираються відстоювати розповідає заступник голови організації "Ніхто, крім нас" Володимир Сердюк, 49 років.

Що спонукало вас створити партію?

- Як і усі громадські організації, ми розуміємо, що коло наших інтересів виходить за коло наших інтересів. Чому? Ну от на прикладі вчорашнього "мовного" законопроекту, чи законопроекту №9127("Про гарантування виконання рішень судів" - ред.), який прийняли у Верховній Раді, ми розуміємо, що громадянське суспільство повинне вибирати нових лідерів у депутати, які будуть відстоювати їх права. Не декларувати і не грати на протиріччях суспільства — мовних, чи національних, - а будуть дійсно відстоювати свої народні права. Тому, це питання стояло вже декілька місяців, ще з минулого вересня, коли ми виходили під Верховну Раду. Ми ще тоді зрозуміли, що потрібно переходити в політичну форму боротьби за народний добробут. Сред членів нашої організаціє є людина, яка була головою партії "Громадянський рух України". Вона була зареєстрована у Мін'юсті, і він запропонував нам цю партію. Ми провели установчий з'їзд 2 червня. На ньому були делегації із 17 областей України і було прийняте рішення про перейменування партії у "Громадянську партію "Ніхто, крім нас". Головою партії обрали Ковальова Олександра Івановича.

Скільки членів нараховує партія сьогодні?

- Партія маленька, але з дуже хорошою історією. Про колишнього голову партії Олександра Тарасюка можна багато прочитати. Партія хороша, не заплямована якимись справами. Зараз документи ми подали у Міністерсво юстиції на перереєстрування. А що до кількості партії — то більшість членів нашої організації вступлять в неї. Хоча в нас є члени, які в інших партіях, проте більшість я думаю буде з нами.

Які основні програмні засади, що ви пропонуєте людям?

- Програма в партії є, але вона нас трошки не влаштовує. Тому ми зараз готуємо маніфест — перший документ, що має вийти. І я думаю, що до кінця місяця ми його оприлюднимо, а потім будемо працювати над програмою партії. Бо ми не хочемо робити як то кажуть "партію з верху", вона в нас йде з низів, як власне і організація. Тому ми не поспішаємо з заявами, зараз ми все це у областях обговоримо, акумулюємо якісь речі. Але те, що вона буде соціального напрямку, це однозначно.

Це дає вам можливіть брати участь у парламентських виборах, тобто восени ви йтимете до Ради?

- Я б з цим не поспішав, я ще не знаю. Можна було б таку спробу зробити. Але ми все таки маємо провести з'їзд, запитати у людей, щоб прийняти рішення. Тому це все ще попереду.

А тоді чому ви саме зараз вирішили створити партію?

- Ми почали говорити про це ще півроку тому. Просто ми рухаємося в цьому напрямку, але нікуди не поспішаємо.

Влада вам не заважає?

- Ну я вам сказати, до нашого глови застосували вже всі преси, які тільки можливі у цій країні. Міліція, податкова, - все вирішили, і все забрали, зокрема бізнес. Звичайно, заважає, але ж на те вона і влада, щоб заважати.

Опозиції у цій країні нема - всі продані. Вчора опозиція показала, що їм вигідно все, що відбулося вчора. Їм знову вигідно розколоти країну і зіграти на почутті помсти і протиріччях інших, щоб показати себе як єдиних і виняткових. Ми не збираємося співпрацювати ані з владою, ані з опозицією — борони Боже. Це б означало записати себе у зрадники. Нема нікому вже віри в цій країні. Треба діяти за принципом "ніхто, крім нас".

А чи плануєте ви акції протесту, адже вчора Рада прийняла закон, проти якого ви минулого року протестували?

- Звичайно, ми будемо готуватися. Я не можу сказати, в якій це буде формі, але пустити це все на призволяще не можна. Влада знову дуже хитро нас розділила: каже, афганців ми не чіпаємо, ми проголосували тільки за першу частину закону. Чудово, афганці залишилися в стороні, а що робити з тими категоріями громадян, які в судовому порядку вже відсудили собі пенсії чи надбавки? Це й шахтери-регресники, ветерани шахтарської праці, це вчителі — то звичайно будемо готуватися і будемо виходити. Просто тепер виходити до Верховної Ради немає сенсу — залишився ще Гарант Конституції, який може накласти вето, а якщо цього не відбудеться, то треба йти в інший бік, до тих, хто виконує ці фінансові зобов'язання країни.

Зараз ви читаєте новину «"Афганці" створили власну партію: "Ми ані з владою, ані з опозицією — борони Боже"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути