понеділок, 07 червня 2010 18:01

Яценюк хоче ув'язнювати за цензуру

Яценюк хоче ув'язнювати за цензуру

Депутат Верховної Ради від фракції блоку "Наша Україна - Народна самооборона" Арсеній Яценюк пропонує парламенту ввести кримінальну відповідальність за цензуру.

Про це йдеться в законопроекті N6447, зареєстрованому в Раді.

Відповідно до документу, застосування цензури органами державної влади, місцевого самоврядування, їх посадовими особами, власниками, керівництвом, редакторами засобів масової інформації по відношенню до ЗМІ чи журналісту карається позбавленням волі на строк від 5 до 7 років.

Яценюк також пропонує передбачити, що вказане правопорушення може каратися обмеженням волі на строк до 5 років, а також позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

Депутат також пропонує розширити визначення цензури та встановити, що цензурою є обмеження або заборона з боку керівництва ЗМІ розкриття певних тем журналістами, вплив керівництва на них для замовчування суспільно значимої інформації, заборона згадувати в матеріалах певних осіб, критикувати органи влади, вимогу подавати інформацію без приведення альтернативної точки зору, звільнення чи загроза звільнення при невиконанні вимог про замовчуванні інформації.

Проектом закону також передбачається уточнити порядок акредитації журналістів при органах влади, та визначити підстави для позбавлення їх такої акредитації.

Також Яценюк пропонує ввести покарання за ненадання або надання неповної інформації по журналістському запиту у вигляді штрафу від 100 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 - 17000 гривень), або арешту до 6 місяців, або обмеження волі до 3 років.

Крім цього, вказаним документом пропонує зобов'язати органи державної влади давати щомісячні двогодинні прес-конференції з обов'язковим доступом на них ЗМІ

Нагадаємо, що 4 червня президент Віктор Янукович доручив голові Служби безпеки України Валерію Хорошковському і міністру внутрішніх справ Анатолія Могильова вивчити заяву журналістів про цензуру у ЗМІ

Офіційний сайт ВР

Зараз ви читаєте новину «Яценюк хоче ув'язнювати за цензуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути