Ексклюзиви
четвер, 01 жовтня 2020 10:00

500 днів, як Зеленський став президентом
4

Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО

Минуло 500 днів, відтоді як Володимир Зеленський склав присягу президента України.

20 травня 2019 року, о 9:57, він прийшов на площу біля парламенту. Люди аплодували й робили фото. Зеленський вітався. Червоною доріжкою пройшов у Верховну Раду.

"Громадяни втомились від досвідчених, системних, надутих політиків, які за 28 років створили країну можливостей. Можливостей відкатів, потоків, дерибанів. Ми збудуємо країну інших можливостей. Де всі рівні перед законом, де є чесні та прозорі правила гри. Одні для всіх. А для цього до влади повинні прийти люди, які служитимуть народу", - сказав Зеленський під час інавгураційної промови і заявив, що розпускає Верховну Раду 8-го скликання.

На позачергових виборах партія Зеленського "Слуга народу" отримала більшість депутатських мандатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Простим громадянам - ні, нардепам - так. "Слуги" з ОПЗЖ повсідалися на стадіоні дивитися футбол

За 3 місяці до інавгурації, під час виборчої кампанії, Зеленський публікував відео, в якому говорив: "Кому подобається, коли президент призначає на посаду свого кума чи армійського друга". Обіцяв "команду мрії".

"Заходь сюди і пропонуй, хто, на твою думку, повинен бути прем'єр-міністром, генеральним прокурором, головою СБУ, міністром закордонних справ, міністром оборони. Зробимо це разом", - казав у ролику.

За 2 дні після інавгурації Зеленський призначив першим заступником голови СБУ свого друга дитинства, колишнього керівника "Кварталу 95" Івана Баканова. Згодом той очолив СБУ.

Щонайменше 15 народних депутатів у фракції "Слуги народу" набрали в помічники своїх родичів або родичів соратників Зеленського, з'ясували журналісти програми "Схеми: корупція в деталях".

Генпрокурором цьогоріч у березні Зеленський призначив Ірину Венедіктову. Вона йшла третьою у списку партії "Слуга народу". Заявляла про скасування закону про амністію учасників Революції гідності. На 9 травня публікувала у Facebook прихильника російської окупації Криму і довірену особу Путіна Льва Лещенка. Призначила своїм заступником пов'язаного з Медведчуком юриста.

За цей час удруге призначався уряд. Прем'єр-міністром став Денис Шмигаль, який був керівником у структурі компанії ДТЕК олігарха Ріната Ахметова. Кандидатуру Шмигаля парламенту пропонував Зеленський.

7-й рік на посаді міністра внутрішніх справ Арсен Аваков. "Досі немає кращого міністра", - сказав президент.

Офіс президента очолює Андрій Єрмак, який був помічником нардепа-"регіонала" Ельбруса Тедеєва. У березні ЗМІ повідомляли, що Єрмак і заступник голови адміністрації президента РФ Козак домовилися про створення "консультативної ради" за участі бойовиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський застосовує адмінресурс на місцевих виборах

Українці обрали президентом Володимира Зеленського на виборах 21 квітня 2019 року. У другому турі за нього проголосували 73,22% виборців. Що Зеленський обіцяв на виборах, можна прочитати ТУТ.

Зараз ви читаєте новину «500 днів, як Зеленський став президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути