Ексклюзиви
вівторок, 21 квітня 2020 10:07

Рік тому українці обрали президентом Зеленського. Що обіцяв

21 квітня виповнюється рік, як українці обрали президентом Володимира Зеленського.

Автор: Reuters
  Володимир Зеленський радіє перемозі у другому турі виборів президента 21 квітня 2019 року у столичному конгресно-виставковому центрі ”Парковий”. Щойно оголосили результати Національного екзит-полу. Позаду стоять його дружина Олена, команда і кілька сотень журналістів. Після оголошення результатів безкоштовно наливали пиво і вино.
Володимир Зеленський радіє перемозі у другому турі виборів президента 21 квітня 2019 року у столичному конгресно-виставковому центрі ”Парковий”. Щойно оголосили результати Національного екзит-полу. Позаду стоять його дружина Олена, команда і кілька сотень журналістів. Після оголошення результатів безкоштовно наливали пиво і вино.

За Зеленського у другому турі проголосували 73,22% виборців. За його конкурента, п'ятого президента Петра Порошенка - 24,45%.

Явка виборців становила 61,42%.

Результати голосування ЦВК оголосила 30 квітня.

Вибори-2019 стали рекордними. Заяви про реєстрацію кандидатами у президенти подали вдвічі більше осіб, ніж на виборах 2014-го. У першому турі в бюлетенях було 39 кандидатів. 25 - чоловіки і 4 - жінки. 14 були народними депутатами. У другий тур вийшли Зеленський і Порошенко, які 31 березня набрали 30,24% і 15,95% відповідно. Третьою у першому турі була колишня прем'єрка Юлія Тимошенко із 13,4% голосів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У монобільшості кажуть, що альтернативи Зеленському зараз немає

Українці вперше обрали президентом не системного кандидата, без досвіду роботи в політиці.

На момент обрання Зеленському був 41 рік. Він працював художнім керівником ТОВ "Квартал 95", ішов безпартійним.

ЩО ОБІЦЯВ

У передвиборчій програмі Зеленський писав, що мріє, коли в Україні можна буде "відкрити бізнес за годину, отримати закордонний паспорт - за 15 хвилин, а проголосувати на виборах - за 1 секунду в інтернеті".

"Де лікарі та вчителі отримують реальну заробітну плату, а корупціонери - реальні строки.

Де недоторканними є Карпатські ліси, а не депутати.

Де бабця отримує гідну пенсію, а не інфаркт від рахунка за комуналку.

Де підставою призначення на посаду стають розум, освіта, талант і совість, а не те, що разом хрестили дітей", - сказано в тексті.

Зеленський обіцяв "ніяких "корочок", "телефонного права", невідворотність відповідальності та справедливе і законне покарання".

Заявив, що йде на один термін.

Писав, що "для простих спорів - мирові судді, які обираються народом", "для кримінальних злочинів - ефективний суд присяжних, який складається з народу".

"Рух України до НАТО та інших безпекових об'єднань - запорука нашої безпеки", - наголошував Зеленський.

Також обіцяв "прості та зрозумілі" податки.

"Заміна податку на прибуток податком на виведений капітал дасть бізнесу більше свободи для розвитку і знизить адміністративний тиск. Платити податки мають усі", - сказано в програмі.

Зеленський обіцяв "максимальну підтримку" антикорупційним органам і Вищому антикорупційному суду.

"Ліки, які пройшли реєстрацію в країнах ЄС та США, не будуть отримувати додаткових дозволів в Україні", - писав він і заявляв про страхову медицину.

А будівництво доріг - за європейськими стандартами.

Наприкінці березня 2020 року до президента Володимира Зеленського позитивно ставилися 46% українців, за опитуванням КМІС.

Зараз ви читаєте новину «Рік тому українці обрали президентом Зеленського. Що обіцяв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути