Ексклюзиви
четвер, 13 лютого 2020 10:52

Бізнес із росіянами, робота на "регіоналів": досьє на Єрмака

Бізнес із росіянами, робота на "регіоналів": досьє на Єрмака
Єрмак називає себе другом Зеленського.

Новопризначений керівник Офісу президента Андрій Єрмак у минулому співпрацював із "регіоналами", а зараз став для президента Володимира Зеленського комуніактором із Кремлем і США.

Випускник Інституту міжнародних відносин Київського національного університету, киянин 48-річний Єрмак протягом 90-х, 2000-х створив низку фім. Ті займалися інтелектуальним правом, юридичним супроводом каналів ті медійних груп, арбітражними справами, продакшном і продюсуванням кіно, юридичним супроводом власників кіосків у столиці, пише "Українська правда".

Починаючи з листопада 1999-го, компанія Єрмака зареєструвала кілька фірм для товариша його батька, росіянина Рахаміма Емануїлова. Той акціонер російського "Інтерпромбанку", має зв'язки з Кремлем.

Зокрема, зареєстрував компанію "Інтерпромфінанс Україна" для оптової торгівлі. Також фірму "М.Є.П" , яка спершу займалась громадським харчуванням, а потім перекваліфікувалась на бухгалтерські послуги та консалтинг. В обох фірмах Єрмак досі співзасновник.

Також журналісти згадують про фірму "Медійна група європейського партнерства", яку створювали для "Інтерпромфінансу" Емануїлова, вона спеціалізувалася на веденні комерційної діяльності.

Згодом компанія змінює назву на "Міжнародну агенцію з питань власності", її керівником стає Єрмак. 2018-го фірма отримує сучасну назву і перекваліфіковується на виробництво теле- і кінофільмів. Тоді ж Емануїлов зникає з числа бенефіціарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вас не обирали. Ви - ніхто" - Скрипін звернувся до Єрмака

Політика

Андрій Єрмак каже, що "щиро дружить" із Володимиром Зеленським. Вони познайомилися 10 років тому на телеканалі "Інтер". Тоді юридична компанія Єрмака надавала послуги каналу, а генпродюсером "Інтера" у 2010-2011-х був Зеленський.

Упродовж трьох скликань Верховної Ради – з 2007 до 2014 року – Єрмак був помічником нардепа-"регіонала" Ельбруса Тедеєва на громадських засадах. Тадеєв голосував за "диктаторські закони" 16 січня. Голосував за ратифікацію Харківських угод, які продовжували термін перебування військової бази Росії в Севастополі на 25 років.

2010-го Єрмак був довіреною особою Арсенія Яценюка на 216-му окрузі в Києві під час виборів президента. Також новий глава ОПУ має стосунки і з іншим "фронтовиком" – керівником Ощадбанку Андрієм Пишним. Вони разом засновники ГО "Відчуй", котра допомагає людям із вадами слуху.

Чи не вперше публічно поруч із кандидатом у президенти Зеленським Єрмак з'явився на сцені НСК "Олімпійський" під час дебатів із Порошенком.

Комунікатор із Кремлем та США

Єрмак координував повернення в Україну Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Романа Сущенка, Миколи Карпюка, Павла Гриба, Володимира Балуха та інших бранців Кремля.

Непублічно перемовини про обмін полоненими вів із серпня.

"Медведчук нас явно не влаштовував. І Зеленський попросив Путіна назвати свого представника, а ми назвемо свого. Путін сказав, що це буде Козак. А Зеленський вказав на Єрмака", – розповів очевидець розмови двох президентів.

Відтоді Єрмак став головним переговірником із РФ. Крім того, він кілька разів їздив із міністром закордонних справ Пристайком на Мінські переговори, готуючи зустріч "нормандської четвірки".

Паралельно з цим Єрмак почав закривати на собі неформальну комунікацію з американцями, яку ніяк не узгоджував ні з МЗС, ні з посольством України у США.

Наприклад, Єрмак міг собі дозволити попросити у спецпредставника Держдепу Курта Волкера телефон адвоката Трампа Рудольфа Джуліані, сам йому зателефонувати і призначити таємну зустріч у Мадриді.

Як розповідають співрозмовники у МЗС, коли Пристайко дізнався про такі дипломатичні експромти Єрмака, то був злегка шокований.

"Єрмак прийшов із бізнесу, він думає, що тут можна, як і там, про все домовитись і порішати.

Але він з першої ж спроби вскочив у пастки, які йому розставили. І американці з Джуліані, і росіяни з Козаком. Москва поступово втягує Єрмака в переговори, видає нам людей, а сама думає, як зняти блокаду і всунути нам Донбас", – каже один із попередників Єрмака.

Разом із керівником Офісу Зеленський обирає стратегію власної політики. Замість "турборежиму" настане епоха плавних змін і тихих домовленостей, пишуть журналісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єрмак про вибори на Донбасі: У нас є чіткий план

11 лютого президент Володимир Зеленський звільнив Андрія Богдана з посади керівника Офісу президента. На його місце призначив свого помічника Андрія Єрмака.

Зараз ви читаєте новину «Бізнес із росіянами, робота на "регіоналів": досьє на Єрмака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути