Ексклюзиви
понеділок, 11 березня 2013 18:11

13 акцій протесту відбулися минулого тижня в Україні

13 акцій протесту відбулися минулого тижня в Україні
Фото: uk.wikipedia.org

На минулому тижні з 4 по 10 березня в Україні відбулося 13 протестних акцій. У них у різних містах взяли участь від кількох людей до тисячі.

4 березня. Київ.

Під Апеляційним судом Києва зібралося декілька десятків людей. Там проходив допит чергового свідка у справі щодо вбивства народного депутата Євгена Щербаня — екс-губернатора Донеччини Володимира Щербаня.

Люди тримали партійні прапори "Батьківщини" та зображення екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Мітинг охороняли близько ста правоохоронців. За кілька годин після завершення допиту люди розійшлися.

5 та 6 березня. Київ.

В Адміністративному суді Києва відбувся розгляд позову спікера Володимира Рибака щодо позбавлення мандату народного депутата Сергія Власенка. Під стінами суду зібралися пару сотень людей. Через дорогу, навпроти приміщення — ще кілька десятків. В основному це люди похилого віку та кілька десятків студентів. Переважено у руках тримали партійну символіку "Батьківщини".

Біля дверей суду прогулювалися з десяток людей, перевдягнутих у костюми ведмедів. Саме у такому вигляді, за словами Власенка, під його будинком чатували співробітники СБУ.

5 березня. Луганськ.

У Луганську активісти з угруповання "СТАН" намагалася провести акцію "Сталіна на нас немає", присвячену річниці смерті Йосифа Сталіна. Учасники акції принесли з собою сало, зі шматочків якого було зроблено слово "Сталін". Його, за сценарієм, треба було символічно з'їсти. Учасники акції розгорнули плакати "Стоп, ГУЛАГ" і "Танцюємо на кістках тирана".

Дійству перешкодили місцеві комуністи, які під'їхали автоколоною. З машин звучали пісні про Сталіна і промова Берії. Комуністи та їхні прихильники вимагали від учасників антисталінської акції піти геть.

Міліція розділила протестуючих. Однак, комуністам вдалося порвати і потоптати плакати опонентів. Відбулася сутичка.

5 березня. Донецьк.

Два десятки активістів провели перфоманс в жанрі карнавального абсурду з приводу 60-річчя з дня смерті Йосипа Сталіна. Учасники акції написали плакати: "Повстань і карай!" "Масонську владу до відповіді!" "Поверніть НКВД і дешеву ковбасу", та інші. Кричали: "Гулаг! Сталін! Берія!", "Йосип, встань!". Також вони намалювали ікони з портретом Сталіна.

Після читання віршів, присвячених Сталіну, учасники викликали його дух. Дух випив "бандерівської крові", моментально зміцнів і виступив із заявами.

5 березня. Донецьк.

Близько десяти жителів двох будинків по вулиці Артема у Донецьку вийшли на акцію протесту проти будівництва в їхньому подвір'ї п'ятиповерхового торгово-адміністративного центру. Протестуючі прийшли до будівлі Донецької міськради з плакатами "Вимагаємо припинити будівництво по Артема 163-б", "Захистіть наші права", "Геть будівництво!".

Мещканці скаржилися що через будівництво навіть не можуть потрапити до свого подвір'я.

6 березня. Київ.

Увечері 6 березня близько 200 людей протестували проти трьох забудов у Деснянському районі столиці. Мітинг відбувся на вулиці Оноре де Бальзака, 54-а. Жителі прилеглих будинків впевнені, що на цьому місці зведуть триповерховий нічний клуб, а не дитяче кафе, як обіцяє забудовник.

Вздовж бетонного забору будівництва у шеренгу вишукувались чоловіки у помаранчевих касках. За всім спостерігали правоохоронці.

6 березня. Ніжин, Чернігівська область.

На центральну площу Ніжина вийшли кілька сотень людей, які протестували проти проектів рішень міської ради про ліквідацію загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів №№ 2 та 4, а також про зниження статусу шкіл №№ 1, 8 та 14. Освітяни, батьки учнів, працівники шкіл та інших навчальних закладів міста пікетували міськвиконкому з вимогою не допустити закриття шкіл міста.

6 березня. Київ.

Кілька десятків активістів провели пікет біля Адміністрації Президента на підтримку ув'язненого Дмитра Реви.

Дмитра Реву обвинувачують у пособництві дніпропетровським терористам під час здійснення вибухів у Дніпропетровську 27 квітня 2012 року. Учасники протесту наполягають, що в матеріалах кримінальної справи є всі докази невинуватості Дмитра, проте обвинувачення продовжує ними нехтувати.

7 березня. Київ.

Під Апеляційним судом Києва зібралося пару десятків людей. У приміщенні суду у цей момент відбувалося чергове судове засідання у справі про вбивства народного депутата Євгена Щербаня у 1996 році. Допитували народного депутата Олександру Кужель. Це перший свідок захисту у цій справі.

8 березня. Київ.

Близько десяти дівчат прийшли до редакції одного з жіночих журналів і вимагали, аби видання виходило українською мовою. Під час заходу учасниці виготовили зі стразів 3-метрове панно з написом "Хочу Тебе українською!", яке буде подароване журналу із побажаннями, щоб той виходив українською мовою.

"Сьогодні ми вирішили звернутися саме до міжнародного журналу, зважаючи на те, що це один із провідних світових лідерів серед fashion-видань. Сподіваємось, що редакції, які розташовані в Україні, почнуть запроваджувати цивілізовану бізнес-модель. Адже бізнес по-європейськи – це не швидкі гроші будь-якими засобами, – це система цінностей центром якої є клієнт", – розповіла Ольга Ворожбит, одна з організаторок акції.

10 березня. Київ.

Близько 300 людей взяли участь в акція протесту проти вбивства безпритульних тварин. Вони зібрались на Майдані незалежності зі своїми домашніми улюбленцями.

Зоозахисники вимагали внести зміни до Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" та до Кримінального Кодексу України з метою посилити відповідальність за вбивства тварин. Розпочати розслідування діяльності "догхантерів", які полюють на безпритульних собак, та закрити інтернет-ресурс, що пропагує насилля та жорстокість над тваринами.

10 березня. Краматорськ, Донецька область.

Близько тисячі мешканців Краматорська вийшли на акцію проти добування сланцевого газу. Учасники заходу прийняли рішення, що акція на центральній площі міста відновиться через тиждень, 17 березня. Вони також закликали депутатів міськради Краматорська і мера Геннадія Костюкова з'явитися в цей день на площу, щоб вислухати думку людей.

Зараз ви читаєте новину «13 акцій протесту відбулися минулого тижня в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути