Ексклюзиви
вівторок, 13 листопада 2012 04:37

У Грузії збирають підписи за відставку Саакашвілі

 У Грузії збирають підписи за відставку Саакашвілі
Михайло Саакашвілі ФОТО: newsline25.ru

У Грузії почався збір підписів за дострокову відставку президента Михайла Саакашвілі. З відповідною ініціативою виступила НВО "Одностайність за права людини".

Вимога відставки президента вже підтримали діячі культури: зокрема письменники Джансуг Чарквиани і Чабуа Амиреджиби, а також режисери Резо Чхєїдзе і Гіга Лорткіпанідзе. Підписи, як заявив керівник НВО Михайло Ангуладзе, будуть збиратися по всій країні.

Узгоджена чи ця ініціатива з представниками нової влади, не уточнюється.

Зазначимо, Михайло Саакашвілі зайняв президентський пост в січні 2004 року, перемігши на виборах після "революції троянд". У січні 2008 року відбулися дострокові вибори, на яких він був переобраний на другий (останній, згідно конституції) термін. Чергові вибори, згідно з конституцією, планується провести в Грузії в жовтні 2013 року. До цього часу чинний президент має право виконувати свої повноваження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Партія Саакашвілі посиплеться, у грузинському парламенті будуть свої "тушки"

Питання про дострокову відставку Саакашвілі було актуалізовано після зміни грузинського уряду.

Нагадаємо, на парламентських виборах, що відбулися 1 жовтня, перемогла опозиційна коаліція "Грузинська мрія". Пізніше був сформований новий кабінет міністрів на чолі з лідером коаліції, мільярдером Бидзиной Іванішвілі. На цьому тлі вплив Саакашвілі, який втратив підтримку уряду і парламенту, значно зменшилася. Зокрема, Іваншвілі звернувся до президента з вимогою звільнити резиденцію глави держави в Тбілісі і працювати в будівлі Держканцелярії. До цього уряд Грузії мав намір затвердить зміни в законодавстві, згідно з яким право призначати голів регіонів отримає кабмін на чолі з Бидзиной Іванішвілі. В даний час право призначати губернаторів областей має президент країни Михайло Саакашвілі.

6-го листопада у зв'язку з скороченням фінансування адміністрації президента Грузії, вона була змушена вимкнути зовнішнє освітлення президентської резиденції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Те, що відбулося в Грузії, – перемога для всіх" - експерт про парламентські вибори

Зазначимо, представники "Грузинської мрії" ще до виборів закликали до відставки Саакашвілі, погрожуючи в іншому разі ініціювати процедуру імпічменту. Після виборів з такою заявою виступив Іванішвілі. Пізніше, він дещо пом'якшив тон і заявив, що питання про відставку президента "не є політичною вимогою".

Зараз ви читаєте новину « У Грузії збирають підписи за відставку Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути