Ексклюзиви
субота, 13 жовтня 2012 08:46

"Ефективність для Саакашвілі була важливіша від демократичного процесу"

"Ефективність для Саакашвілі була важливіша від демократичного процесу"
Яна Кобзова має надію надію, що Іванішвілі більше поважатиме демократичні цінност Фото: kavkaz-uzel.ru

Грузія показала – вона одна з небагатьох пострадянських країн, де є демократичні процедури, зокрема передачі політичної влади. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловила експерт Європейської ради міжнародних відносин Яна Кобзова.

1 жовтня в Грузії відбулися парламентські вибори. Опозиційна "Грузинська мрія" Бідзіни Іванішвілі набрала майже 55 відсотків голосів. За "Єдиний національний рух" президента Михаїла Саакашвілі проголосували 40 відсотків виборців. Жодна з інших партій не подолала 5-процентний бар'єр.

"Зовнішня політика не зміниться. Іванішвілі заявив про стратегічне партнерство зі США та інтеграцію до НАТО й ЄС. Зміниться тональність. Інтеграцію не намагатимуться робити наскоком, як за Саакашвілі. Від цього Грузія тільки виграє. Саакашвілі був активний у реформах, але не брав до уваги правила гри. Ефективність для нього була важливіша від демократичного процесу. Це не подобалось ЄС – вважали, що він надто все централізує. Є надія, що Іванішвілі більше поважатиме демократичні цінності", - наголосила Кобзова.

Політолог підкреслила, що європейської перспективи Грузія досі не має, як і жодна інша країна Східного партнерства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каха Каладзе став віце-прем'єром Грузії

"Теоретично вона може її отримати, але це мало залежало від Саакашвілі. Так само не дуже залежатиме і від Іванішвілі. Бо прийом нових членів і зміна формату співпраці – це наслідок процесів усередині ЄС", - зауважила вона.

Думки інших експертів щодо того, як змінюватиметься Грузія після перемоги опозиції на парламентських виборах, читайте у журналі "Країна" № 39 (142) за 11 жовтня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Ефективність для Саакашвілі була важливіша від демократичного процесу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути