вівторок, 15 листопада 2011 06:15

"Звідси або виносять уперед ногами, або трактором витягають"

У п'ятницю 226 членів ради Федерації профспілок обирали нового голову. Колишній керівник нардеп-"регіонал" Василь Хара подав у відставку 7 листопада. Пояснив, що не може керувати організацією, в якій більшість є неробами, зрадниками і провокаторами.

На посаду претендували двоє кандидатів — перший заступник Хари Юрій Кулик та голова первинної організації "Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості "АрселорМіттал Кривий Ріг" Юрій Бобченко.

— Нам нужно выйти из подполья, — виступає з трибуни 51-річний Юрій Бобченко. Він входить у фракцію Партії регіонів у Криворізькій міськраді. — Я не буду бояться идти к Януковичу и тащить за собой телевидение. Люди должны видеть каждое наше действие.

— Ви член якоїсь партії? — вигукують із зали.

— Я не политик, я — депутат горсовета. Все вы знаете, чтоб попасть в горсовет, нужно балотироваться по партийных списках. Но я никогда не возвышал политику над профсоюзным движением.

Слово надають Юрієві Кулику. Його кандидатуру рекомендувала президія ФПУ.

— Ми маємо перш за все відновити соціальний діалог з владою, в тому числі з представниками правоохоронних органів, — говорить 62-річний Юрій Кулик. — Я хочу зробити все, щоб сьогодні профспілки зайняли чільне місце в політичній системі суспільства. Хотів би сподіватися, що "11.11.11" — сьогоднішній день — стане переломний.

Зал аплодує. Обговорюють кандидатів майже годину. Більшість підтримують Юрія Кулика.

— Він досвідчений та вимогливий керівник і професіонал. Він знає, як відкриваються двері у владні структури, — говорить Петро Жигайло, голова Черкаської організації профспілки працівників автотранспорту та шляхового господарства.

— Наша профспілка підтримує Юрія Бобченка. Час припинити витягувати карти з однієї і тієї ж колоди, — заперечує Володимир Козаченко, голова Центрального комітету профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості.

Голосують відкрито. За Кулика — 208 членів ради, проти — 11, утримуються семеро. Юрій Бобченко отримує 20 голосів "за", 203 "проти" і троє утримуються.

Після голосування у коридорах федерації зустріли голову профспілки таксистів 44-річного Василя Попика. Він поділився своїм бачення проблем профспілок:

— Федерація відповідає за весь профспілковий рух. Через те, що голова ФПУ бере на себе всю організаційну роботу, на нього тиснули. Так, наприклад, було з Харою. Так ми програли пенсійну реформу. А потрібна децентралізація. Хай профільні профспілкові організації відповідають за свої галузі, а федерація координує їх роботу.

— Бобченко — людина досвідчена, але в цих стінах він чужий, — говорить член Ради профспілки 60-річний Юрій. Лузає насіння під Будинком профспілок на майдані Незалежності. — Вони тут всі одна сім'я, а він приїде й чортзна-що що закрутить. У залі були одні пенсіонери, молоді немає. Всім, кому за 80, Кулик вигідний, бо і сам такий. Тут так, — показує на будівлю профспілок, — звідси або виносять уперед ногами, або трактором витягають. Ми вийдемо постоїмо з прапорами і розійдемося. А ця влада поважає тільки силу. Потрібно не просити, а вимагати. Я не за силові методи, але інакше вони не чують.

Зараз ви читаєте новину «"Звідси або виносять уперед ногами, або трактором витягають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути