середа, 23 серпня 2006 19:01

Жердицький і Діденко не крали грошей остарбайтерів

Верховний Суд Німеччини виправдав екс-президента "Градобанку" 49-річного Віктора Жердицького та колишнього керівника компанії "Нафтогаз України" Ігоря Діденка, 42 роки.

Їх звинувачували в розкраданні грошей, що уряд Німеччини виділив українцям, які в роки війни примусово працювали в цій країні. Про це у вівторок заявили Жердицький та його адвокати.

Віктор Жердицький 1995 року був головою "Градобанку", коли німецький уряд через цей банк збирався виплатити 400 млн марок (204 млн євро) як компенсації остарбайтерам. Однак "Градобанк" збанкрутував, і виплати припинилися. Наступного року Жердицького затримали в Україні за підозрою в привласненні частини грошей. Проте його обрали народним депутатом, і він здобув недоторканність. Уряд України був змушений виплатити решту грошей, які зникли через банкрутство "Градобанку".

Німецька поліція затримала екс-банкіра 2000-го. Судовий процес тривав два з половиною роки. Врешті Земельний суд міста Гільдесгайм засудив Жердицького до 5 років і 10 місяців ув"язнення за зловживання довірою і нецільове використання грошей остарбайтерів. На лаві підсудних у Гільдесгаймі також був і бізнесмен Ігор Діденко. Його засудили до 4 років і 3 місяців позбавлення волі за пособництво. У червні 2004 року Жердицький і Діденко оскаржили вирок. Справу українців відправили на повторний розгляд.

Зараз ви читаєте новину «Жердицький і Діденко не крали грошей остарбайтерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути