четвер, 20 січня 2022 07:50

Зеленський усуває Порошенка

— Рейтинг Зеленського падає через неефективні дії влади, — каже політолог Олександр Кочетков, 66 років. — Водночас зростає популярність його критиків, зокрема Порошенка. Президент вважає це загрозою, почав усувати супротивників з інформаційного поля.

Уранці 17 січня п'ятий президент України 56-річний Петро Порошенко прилетів до Києва з Варшави. Кілька тисяч людей зустріли його в аеропорту "Київ". На митному контролі в Порошенка забрали паспорт. Виникла штовханина між прихильниками експрезидента і прикордонниками. За 15 хв. документ повернули.

Автор: Сергій Старостенко
  Прихильники лідера партії ”Європейська солідарність” 56-річного Петра Порошенка прийшли підтримати його до Печерського районного суду в столиці 17 січня. Судді до вечора обирали п’ятому президентові України запобіжний захід
Прихильники лідера партії ”Європейська солідарність” 56-річного Петра Порошенка прийшли підтримати його до Печерського районного суду в столиці 17 січня. Судді до вечора обирали п’ятому президентові України запобіжний захід

Порошенко заявив, що його хотіли затримати в аеропорту, але злякалися людей. Виступив перед прихильниками й попрямував до Печерського суду. Там йому обирали запобіжний захід.

Наприкінці 2021-го Петра Порошенка звинуватили в державній зраді. Мовляв, у 2014–2015 роках український уряд купував вугілля у шахт, які на той момент контролювали російські найманці. Це, на думку слідства, фінансово підтримувало бойовиків. У справі фігурують кум Володимира Путіна й народний депутат України Віктор Медведчук, підприємець Сергій Кузяра, який був перемовником, та ексміністр енергетики Володимир Демчишин.

6 січня Печерський суд арештував майно Порошенка. Але той переписав бізнес на сина.

— Наші співробітники намагалися вручити повістку в суд у аеропорту. Порошенко відмовився. Його захисники сказали, що отримають документи після проходження паспортного контролю. А потім створили штовханину й утекли, — каже Тетяна Сапьян з Державного бюро розслідувань.

Під будівлею Печерського суду п'ятого президента чекають люди з плакатами "Повернемо Україні гідність", "Порох є — дамо вогню".

— Ми не бачили жодного документа, який би підтверджував повідомлення про підозру, — каже адвокат Ігор Головань.

— Підозрюваним себе не вважаю. Фальсифікації матеріалів справи від прокуратури не приймаю, — говорить на засіданні суду Петро Порошенко. — Закон вимагає, щоб підозру підписав генеральний прокурор. Вона цього не робить. Має бути поінформований голова Верховної Ради. Теж немає. Все це робиться за наказом Офісу президента для дискредитації лідера опозиції. Справу мають негайно повернути до прокуратури.

Прокурори вимагають для Порошенка арешт або внесення застави в 1 млрд грн. При цьому заборону виїжджати з Києва без дозволу, здати закордонний паспорт, носити електронний браслет. Мовляв, може тиснути на свідків і приховувати докази.

Після 5 год. у нарадчій кімнаті головуючий суддя Олексій Соколов переніс винесення рішення на 19 січня.

— Ми тут боремося за Україну. І вони злякалися, — додає Порошенко, виступаючи перед людьми після засідання суду.

— Медведчука усунули з інформаційного поля. Суспільство сприйняло це позитивно. Чому б не спробувати те саме з Порошенком, до якого в Зеленського особиста непри­язнь, — каже політолог Олександр Кочетков.

  На митному контролі в аеропорту ”Київ” у п’ятого президента Петра Порошенка забрали паспорт. Виникла штовханина між його прихильниками й прикордонниками. Невдовзі документ повернули. Порошенко прилетів із Варшави, щоб відвідати засідання суду стосовно державної зради. 17 січня 2022 року, Київ
На митному контролі в аеропорту ”Київ” у п’ятого президента Петра Порошенка забрали паспорт. Виникла штовханина між його прихильниками й прикордонниками. Невдовзі документ повернули. Порошенко прилетів із Варшави, щоб відвідати засідання суду стосовно державної зради. 17 січня 2022 року, Київ

— Звинувачення в державній зраді передбачає обов'язкове взяття під варту. Дуже зручно — можна звинуватити й прибрати під домашній арешт. А далі Рада національної безпеки й оборони прийме рішення про зняття з ефіру "Прямого" та "П'ятого" каналів, пов'язаних із Порошенком.

В Офісі президента не збираються доводити справу до вироку. Це неможливо. Закон передбачає жорсткі умови доказів. Треба довести, що посадовець зраджував свідомо. Якщо людина вкрала ­секретні матеріали й передала їх іноземній розвідці — це осмислені дії. А якщо купувати на українській, але неконтрольованій території вугілля — тут важко встановити намір завдати шкоди. Необхідно підтвердити, що гроші, які надходили на неконтрольовану територію, спрямували на заподіяння шкоди.

Непрозорість справи свідчить, що головне — прибрати Порошенка з публічного поля. В СІЗО пристойна камера з холодильником і телевізором. Там його можна тримати довго.

На певний час Зеленський зможе це зробити. Але в Порошенка слабке здоров'я. Під арештом почне погіршуватися. Це підтвердять міжнародні медики. Доведеться його відпустити. Це акція залякування для Порошенка й решти політиків.

Рейтинг п'ятого президента підвищиться на 1–2 відсотки за рахунок уваги громадськості. Але це не принципово. Більшість українців вважають, що Порошенко заслуговує на вирок. В Зеленського може зрости рейтинг на 2–3 відсотки. Але навколо України — російські війська, є загроза наступу. Триває енергетична криза і зростання цін. Економіка та безпека країни значно важливіші.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський усуває Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути