Ексклюзиви
четвер, 17 вересня 2020 07:46

"Зеленський не відмовиться від влади"

Автор: GettyImages
  Народну депутатку зі ”Слуги народу” Маргариту Шол обіймає колега по фракції на засіданні Верховної Ради 15 вересня. У цей день парламентарці виповнилося 32 роки
Народну депутатку зі ”Слуги народу” Маргариту Шол обіймає колега по фракції на засіданні Верховної Ради 15 вересня. У цей день парламентарці виповнилося 32 роки

— Коли я щось обіцяю, це не порожні слова. Закінчення війни та повернення українських територій — мій головний пріоритет. І це не романтичні обіцянки. Ми вже багато чого досягли, — каже президент 42-річний Володимир Зеленський журналістам австрійської газети "Вінер Цайтунг".

25 жовтня в Україні мають відбутися місцеві вибори. 15 вересня почалася реєстрація кандидатів на посади голів сіл, міст і громад. А також депутатів рад різних рівнів. Участь у виборах візьмуть 194 партії.

За два тижні до цього почалася четверта сесія Верховної Ради дев'ятого скликання. У кулуарах обговорюють можливі кадрові зміни в уряді. Ймовірні відставки міністра фінансів Сергія Марченка, міністра економіки Ігоря Петрашка, керівника Міністерства охорони здоров'я Максима Степанова та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

— Головна подія осіннього політичного сезону — місцеві вибори, — каже політолог 61-річний Володимир Фесенко. — Їх результати впливатимуть на ухвалення закону про децентралізацію. Рада розгляне ще низку важливих рішень. Зокрема законопроєкт про всеукраїнський референдум.

Цей сезон буде важливий для припинення війни на Донбасі. Переговори знову ввійшли в активну фазу й у Тристоронній контактній групі, і в "нормандському форматі". Зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" необхідно провести в найближчі місяці. Від цього залежатиме подальший хід врегулювання.

Усі процеси в країні залежатимуть від складної економічної ситуації.

На що вплинуть місцеві вибори?

— На взаємини місцевої та центральної влади. За останні місяці в умовах економічної кризи й карантину між ними загострилися протиріччя. Центр зацікавлений втримати епідемічну ситуацію. А місцеві керівники, які балотуються, не хочуть ухвалювати непопулярних рішень. Бо залежать від місцевих бізнесів — це їхні спонсори на виборах. Порушують карантинні обмеження, як це було в Одесі, Дніпрі. Насправді — це величезний ризик. Якщо протягом місяця ситуація із захворюваністю погіршиться, що тоді?

Після виборів більша частина керівників місцевого самоврядування домовлятиметься з центральною владою. Але будуть спроби розхитувати ситуацію. Уже є гасла: місцева влада — громадам. Якщо реалізовувати цю ідею, держава буде зруйнована.

Цієї осені можуть звільнити міністрів Марченка, Петрашка, Степанова, Авакова? Чи відправити у відставку весь уряд?

— Відправити Кабмін у відставку — не проблема. Якщо буде вказівка президента, більшість у "Слузі народу" це підтримає. Але потім треба формувати новий уряд і голосувати за нього у Верховній Раді. А це зробити складніше. Ідея ризикова. Зміна уряду може спровокувати політичну кризу, що призведе до дочасних парламентських виборів. Тож заява про ймовірну відставку — це швидше спосіб впливу на міністра фінансів. Але це може статися після виборів, якщо виникнуть проблеми з підготовкою держбюджету.

Щодо керівника МОЗу — усе залежатиме від того, наскільки міністерство справлятиметься з епідемією. Чи взаємодіятиме з Офісом президента та іншими відомствами. Все в руках міністра Максима Степанова.

Наміри відправити Арсена Авакова у відставку є у різних політичних сил. Це суттєво послабить Міністерство внутрішніх справ, загостряться політичні конфлікти і у фракції "Слуга народу", і в парламенті. Це було б помилкою команди Зеленського.

Які завдання на осінь стоять перед президентом?

— Знизити ризики економічної кризи, стримувати епідемію, активно працювати з міжнародними партнерами. Зберегти політичну і соціальну стабільність.

Серед пріоритетів президента — просування мирного процесу. Щонайменше — припинити бойові дії.

Не треба боятися дефіциту держбюджету. Зараз він є у всіх країнах. Головне, щоб цей процес був керований. І шукати способи, як збільшити надходження у бюджет. Це може бути приватизація, детінізація ринків.

Чи міцні політичні позиції Володимира Зеленського?

— Я не поділяю думку деяких колег, що влада поміняється, Зеленський піде у відставку. Він не та людина, яка відмовиться від влади. Без досягнень не хоче йти. Прагне досягти хоча б відносних успіхів, реалізувати хоча б деякі наміри. Ризики й виклики є, але він контролює ситуацію.

Можливі дострокові вибори у ВР?

— Ні. Вони не відповідають інтересам президента. За Конституцією, жодної підстави для дочасних виборів немає. У разі їх проведення Зеленський втратить контроль і над парламентом, і над урядом.

Ситуація може змінюватися. Та якщо він триматиме під контролем 75 відсотків фракції, то для нього нема сенсу розпускати ВР.

На дільниці радять брати свою ручку

14 вересня Кабінет міністрів затвердив протиепідемічні заходи під час місцевих виборів 25 жовтня.

На дільницях опитуватимуть громадян, чи не мають вони симптомів вірусної інфекції, мірятимуть температуру. Сюди можна заходити тільки в масках. На вході мають бути антисептики, а також обладнані місця для збору й утилізації масок.

У приміщеннях одночасно можуть перебувати три виборці на один стіл для видачі бюлетенів. Мають дотримуватися дистанції не менш як 1 м.

Члени виборчої комісії повинні сидіти на відстані не менше метра один від одного, в масках і рукавичках. Можуть попросити громадян тимчасово зняти маску для підтвердження особи. Рекомендовано приносити свою ручку.

Дверні ручки, поручні, сидіння дезінфікуватимуть кожні 2 год. Вологе прибирання робитимуть через 4 год.

Люди на самоізоляції через коронавірус зможуть проголосувати за місцем перебування. За день до виборів їм потрібно подати заяву з довідкою про стан здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський не відмовиться від влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути