вівторок, 23 жовтня 2018 07:40

Затягування суду вигідне і Януковичу, і владі

"Дебати вкотре зірвано. Адвокати не виконали рішення суду. Процес вони затягують, як можуть: хворіють, відпочивають, знову хворіють. Згадують, що є клієнт. Сьогодні поїхали до нього і хворобу — як рукою зняло", — написала речниця генпрокурора Лариса Сарган 19 жовтня у "Фейсбуку".

Цього дня в Оболонському районному суді Києва мали продовжитися дебати у судовій справі екс-президента Віктора Януковича. Його адвокати Олександр Байдик і Олександр Горошинський не прийшли на засідання. Бо поїхали у Москву узгодити лінію захисту.

Віктор Янукович утік з України 23 лютого 2014 року. Відтоді живе в Росії. Його обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність України, державній зраді, пособництві РФ.

22 жовтня адвокат Віктор Сердюк заявив, що прийшов на засідання як потерпілий від дій Оболонського райсуду, поліції, генпрокуратури й Адміністрації президента. Вони 16 серпня 2018 року нібито наказали поліції застосувати силу проти адвокатів Януковича. Тоді в суді сталась штовханина. Сердюк намагався не допустити до засідання державного адвоката Юрія Рябовола, якого напередодні призначив суд попри відмову екс-президента.

У понеділок адвокати Януковича відмовилися виступити і вимагали вислухати нового захисника — американця Стівена Шнібаума. Суддя оголосив перерву до 23 жовтня.

— Процес мав стати тріумфом прокуратури. У країні був серйозний запит притягнути Януковича до відповідальності, — говорить політолог Петро Олещук, 34 роки.

— Але ці слухання поставили питання до чинної влади. На допитах прозвучало, що постмайданне керівництво не давало наказів захищати Крим.

Адвокати збирають докази тиску на них. Хочуть довести, що їх хотіли усунути від процесу. Це — прецедент, коли державних адвокатів пропонували поза бажанням підсудного. Захисники екс-президента досвідчені. Ведуть себе епатажно, влаштовують провокації, але не виходять за рамки. Мають стратегію — під'юджувати прокуратуру відводити захист. Потім це подають, як тиск на суд.

Луценко обіцяв рішення суду на День Незалежності 2016-го. Але на вирок дивляться з політичної точки зору. Щоб на нього можна було спертися у міжнародних судах проти Росії. Затягування на руку всім. Адвокати не хочуть вироку, а влада — перед виборами — не хоче програшу в міжнародних інстанціях.

Зараз ви читаєте новину «Затягування суду вигідне і Януковичу, і владі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути