четвер, 16 грудня 2021 06:45

Заступника міністра звільнили за хамство

– Я не должен здесь тратить время и объяснять тебе, что я заместитель министра! Что у вас в голове, б**? – говорить заступник міністра внутрішніх справ 47-річний Олександр Гогілашвілі 10 грудня на блокпості в зоні операції Об'єднаних сил на Донеччині. Правоохоронці зупинили його та попросили показати документи. Чиновник хотів проїхати без перевірки. Погрожував силовикам з нецензурною лайкою. Відео скандалу з'явилося на ютюб-каналі "Остання крапля". Ще одне відео опублікувало видання "Українська правда". На ньому посадовець ображає поліцейських, лається й обурюється, бо вони не знають його в обличчя.

12 грудня президент 43-річний Володимир Зеленський у дописі в фейсбуку закликав голову МВС Дениса Монастирського звільнити Гогілашвілі.

"Відповіддю на законну вимогу представника поліції має бути коректна поведінка кожної людини. Незалежно від займаної посади, соціального статусу чи будь-яких інших обставин", – написав глава держави.

13 грудня Кабінет міністрів звільнив Гогілашвілі з посади. Працював у міністерстві з 2019 року. Відповідав за боротьбу з наркотиками та реабілітацію наркозалежних.

Ймовірно, має громадянство Росії, повідомив Центр журналістських розслідувань з посиланням на дані Федеральної податкової служби РФ. Народився в Грузії. Паспорт РФ отримав 2010‑го, розповіли журналісти. Працював у Росії. Нібито був помічником депутата Держ­думи РФ від партії "Единая Россия" Миколи Валуєва. Громадянство України Гогілашвілі отримав 2015 року завдяки укладенню шлюбу, повідомив активіст Сергій Стерненко. Дружина Гогілашвілі Марія Левченко – особистий помічник президента Володимира Зеленського. В Офісі президента офіційно не працевлаштована.

2019 року закінчив Львівський університет бізнесу та права за спеціальністю "Облік та оподаткування", а 2020‑го отримав там диплом за спеціальністю "Право". До МВС майже рік працював соціальним працівником міжнародної громадської організації Центр здорової молоді в Києві. Це вказав у офіційній біографії на сайті міністерства. Інших місць праці не зазначив.

Гогілашвілі задекларував автомобілі "Джип Черокі" та "Хонду Пілот". Торік отримав 815 тис. грн заробітної плати. Зберігає із дружиною 6,4 млн грн готівкою. Ще 29 тис. грн – на рахунку в банку. Дружина має квартиру в Києві площею 55 "квадратів" і земельну ділянку. Також орендує житловий будинок площею 117,6 кв. м і ділянку під ним. Має дві машини – "Мазда 3". За 2019-й та 2020 роки отримувала заробітну плату у ТОВ "Квартал 95" – 107 тис. грн і майже 144 тис. грн.

– Заступник міністра – це політична посада. У нас на них приходять не через високу кваліфікацію чи досягнення, а через близькість до тих, хто приймає рішення, – говорить волонтер 36-річний Роман ­Сініцин.

– У нього пуста біографія на сайті МВС, нічого немає про Росію. Отак працює "ліфт" Зеленського – у зламаному режимі. Таких кад­рів надзвичайно багато. Хоча базові перевірки є в законі про державну службу. Їх очевидно не робили. 20 хвилин вистачить, щоб знайти фото з Валуєвим, пробити російський паспорт.

Цьому громадянину до звільнення мали би дати підозру за перевищення влади, опір законним діям поліцейських і дрібне хуліганство. Це в сукупності міг би бути навіть адміністративний арешт. Але цього не зроблять. За пів року він може вилізти в наглядовій раді якогось державного підприємства. Бо родинні зв'язки нікуди не ділися.

Те, що його дружина – секретарка президента, отримує зар­плату від "Кварталу", – це знову про кад­рову політику. Левченко присутня на нарадах про розвідку, оборону. При цьому не має статусу держслужбовця. Це питання до контррозвідки Служби безпеки. Але Баканов – теж близький друг президента. У нас система стримувань і противаг у владі не працювала й не працює. Безпекові питання не змінюватимуть.

Закон про державну службу – непоганий, але він не діє. Тому що Гогілашвілі не пройшов би жодну перевірку. Особ­ливо на таку високу посаду. Систему державного управління треба докорінно змінити в частині безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Заступника міністра звільнили за хамство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути