середа, 26 серпня 2009 07:59

Зарплату шахтарям мають підняти на третину

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час учорашнього круглого столу, присвяченого розвитку вугільної галузі. Ліворуч — міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець та міністр праці та соціальної політики Людмила Денісова
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час учорашнього круглого столу, присвяченого розвитку вугільної галузі. Ліворуч — міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець та міністр праці та соціальної політики Людмила Денісова

У вівторок прем"єр-міністр 48-річна Юлія Тимошенко зібрала круглий стіл, щоб обговорити розвиток вугільної галузі.

— Україна купує до 70 мільярдів кубометрів газу, — каже перший заступник голови Профспілки робітників вугільної промисловості Валерій Мамченко, 57 років. — Тому деякі політики говорять, що шахти нам не потрібні, їх можна закривати. Будемо і вугілля купувати, як газ.

— Скільки, скільки купуємо? — перепитує Тимошенко. — Ми скорочуємо постійно закупівлю газу. Купуємо 52 мільярди кубометрів. А на наступний рік плануємо 25.

За газовим контрактом із Росією на найближче десятиліття Україна зобов"язана щорічно купувати 52 млрд куб. м газу. За домовленістю, цей обсяг можна скоротити лише до 41,6 млрд. куб. м на рік. Якщо Україна не купуватиме стільки газу, платитиме штраф.

Тимошенко розповідає про трагедію на шахті ім. Кірова у Макіївці. Там 23 серпня через вибух метану загинули вісім гірників.

— Сьогодні похорон, — говорить 72-річний міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець. — Експерти з Держгірпромнагляду другу добу з"ясовують причину аварії.

— Вже цього року ми додатково виділяємо на покращення безпеки праці шахтарів 100 мільйонів гривень, — каже Тимошенко. — На ці гроші до 2010-го впровадимо у шахтах систему спостереження, що захищатиме життя працівників.

Прем"єрка розповідає, що під час кризи копальням нікому було продавати вугілля. Уряд викуповував його. Тому в державних шахт були замовлення й майже нікого не звільняли.

— Хоча міністр палива та енергетики Юрій Продан криком кричав: ми це вугілля не споживаємо, його нічим проплачувати, — каже глава уряду й дивиться на міністра.

Прем"єр запевняє, що на 30% підніме зарплату шахтарям. Пенсії уже підвищили.

— Вони в тричі більші, ніж у Росії, — додає голова Незалежної профспілки гірників, нардеп-"бютівець" Михайло Волинець, 52 роки.

Зараз ви читаєте новину «Зарплату шахтарям мають підняти на третину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути