пʼятниця, 01 грудня 2017 00:16

"Замість Мінських мають бути інші домовленості"

— Вважаю, що Мінські угоди — мертві. Вони були необхідні як механізм припинення вогню. Зараз про них говорити не варто, — каже міністр внутрішніх справ 53-річний Арсен Аваков під час експертного форуму "Україна: у прагненні до рівноваги" 28 листопада.

— Чи можуть Мінські угоди бути виконані й стати реальним механізмом для досягнення миру? На моє переконання — ні. Тим більше, в тій манері, в якій Росія намагається їх витлумачити. Мають бути наступні домовленості — віденські, паризькі, будь-які інші. Варто передбачати повне виведення російських військ з України, контроль на кордоні спільно з миротворцями, введення органів юстиції України на територію окупованого Донбасу і Криму, проведення виборів. Тоді настане час для громадських і соціальних компромісів. Курт Волкер (спецпредставник Держ­департаменту США по Україні. — ГПУ) говорить про філософію обмеженої амністії. Я — про необхідність прийняття закону щодо колаборантів (колаборант — особа, яка усвідомлено співпрацює з окупаційною владою на шкоду власній країні. — ГПУ).

За даними розвідки, на окупованому Донбасі 35,5 тисячі військовослужбовців, танків — 478, бронемашин — 848, артилерійських систем, мінометів — до 750, реактивних систем зал­пового вогню — 208, протитанкових засобів — 363, засобів протиповітряної оборони — 419. Коли говоримо, що Україна повинна першою йти на поступки, ми повинні покласти цей аргумент перед кожним.

Лідери Німеччини, Франції, України та Росії погодили Мінські угоди у вересні 2014 року. Після загострення конфлікту на Донбасі узимку 2015‑го підписали додатковий протокол. Документ, зокрема, змушує Україну провести там вибори до виведення російських військ із Донбасу і надати цій території особливий статус.

Зараз ви читаєте новину «"Замість Мінських мають бути інші домовленості"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути