пʼятниця, 09 листопада 2012 06:15

За Януковича чесних виборів не буде

Перемога Барака Обами на президентських виборах у США стала відомою за лічені години після завершення голосування. Свого конкурента Мітта Ромні він випередив на якусь сотню голосів. Той швидко визнав поразку й привітав переможця.

Так робиться в демократичному світі. Україна ж майже два тижні не здатна встановити результати минулих парламентських виборів. Різноманітні маніпуляції, грубі фальсифікації, залучення бандитів, штурм окружних комісій міліцейським спецназом — все на благо Януковича та правлячої партії.

Можливість для людей змінити владу — це велика цінність для них і запобіжник проти недобросовісних правителів. Навіть під час сповненої негативом та хаосом доби Ющенка — Тимошенко в України залишалася одна ключова перевага, що давала певні надії на краще. Демократичними були парламентські 2006 та 2007 років, місцеві у Києві. Тоді здавалося, вибори зразка 2004-го вже неможливі, українці й надалі будуть вільні. Та все змінилося після приходу до влади Януковича.

Брудні й недемократичні місцеві вибори у жовтні 2010-го чітко показали, що він та Партія регіонів розглядають народне волевиявлення винятково як формальну процедуру, покликану зміцнити їх при владі. Байдуже, якими методами, за допомогою яких трюків цього досягнуть. Парламентські вибори 28 жовтня цю тенденцію зцементували. Якщо в когось були ілюзії, вони мають розвіятися — за президента Януковича демократичних виборів в Україні не буде.

Швидше за все, президентські перегони 2015 року повторять або й перевершать сумнозвісну кампанію 2004-го, яка спричинила помаранчеву революцію. Видно, що тепер Янукович панічно боїться втратити бодай частинку нинішньої абсолютної влади. А 2015 року питання для нього та "регіоналів" стоятиме значно загрозливіше — пан або пропав. Відповідати їм справді є за що.

Зараз ви читаєте новину «За Януковича чесних виборів не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути