вівторок, 22 травня 2018 07:40

"За місце в партійному списку дають п'ять мільйонів доларів"

Автор: Назар ВАЛЬЧУК
  17 травня на площі Конституції під Верховною Радою люди вимагають ухвалити Виборчий кодекс, щоб народних депутатів обирати за відкритими списками, скасувати мажоритарку. Обіцяють вийти ще раз 21 червня
17 травня на площі Конституції під Верховною Радою люди вимагають ухвалити Виборчий кодекс, щоб народних депутатів обирати за відкритими списками, скасувати мажоритарку. Обіцяють вийти ще раз 21 червня

— Я — оптиміст. Але непокоїть, що президент — олігарх. Працює не для народу, а на свій бізнес. Із цього починаються всі наші біди, — говорить 72-річний Анатолій Мартиненко з Боярки під Києвом.

Він — переселенець із Донбасу. Прийшов 17 травня під Верховну Раду на акцію "Ні! Виборам по закону Януковича". Напередодні вона відбулася в 22 областях.

— Президента треба переобрати, — продовжує Анатолій Антонович. — Щоб він не був гальмом у розвитку країни. Після цього за новим виборчим законом у парламент мають потрапити люди, які працюватимуть в інте­ресах українців.

Акцію підтримали чимало громадських організацій і політичних партій. Вимагають відкритих списків на виборах до Верховної Ради 2019-го і скасувати мажоритарку. Відповідний закон парламент ухвалив у першому читанні торік. Тепер має пройти друге читання.

— Я тут не вперше, — зазначає Анатолій Мартиненко. Він у картатій сорочці й чорних штанах. Сидить на пластиковому стільці під деревом. — Був і 17 жовтня, і 7 листопада, і 3 грудня. Сьогодні теж приїхав. Хоча ноги, спина болять. Ну на одного чоловіка буде більше.

Близько 10:00 люди збираються біля невеликої сцени на площі Конституції поряд із парламентом. Під нею — банер із поєднаними в одне обличчями Віктора Януковича та Петра Порошенка.

Серед присутніх — один з організаторів акції Олег Рибачук, 60 років, колишній віце-прем'єр та екс-голова секретаріату президента Віктора Ющенка.

— Команда Порошенка сподівається залишитися при владі, не маючи масової підтримки, — каже він. — Хочуть використати половину парламенту — мажоритарників (225 із 450 депутатів обираються в одномандатних округах. — ГПУ). Для "правильних" виділяють гроші на субвенції (форма грошової допомоги місцевим бюджетам із державного, яка призначена для конкретно визначеної цілі. — ГПУ). Таким чином планують домогтися потрібного їм результату на виборах.

Біля сцени — понад півтисячі людей. Більшість тримають партійні прапори.

За металевою огорожею біля центрального входу до будівлі парламенту за порядком наглядають близько 30 поліцейських. Позаду сцени, навпроти Маріїнського палацу, стоять автозаки нац­гвардійців.

Акцію розпочинають гімном України. У цей час народні депутати йдуть на засідання у Верховну Раду.

— Народ бідний. Купувати мандат гречкою в нього надзвичайно просто. Тому треба прибрати мажоритарну складову, — розповідає зі сцени депутат із "Народного фронту" 38-річний Лео­нід Ємець. — Варто усунути закриті списки. Багатий бізнесмен приходить до партійного керівника і за п'ять мільйонів доларів купує собі місце. Потім, коли таким кажуть: "Працюйте, бувайте на засіданнях комітетів", вони відповідають: "Відстаньте. Ми вже розрахувалися на виборах". У парламенті насправді працюють 100 депутатів. Тому немає достатньо голосів за відкриті списки та Антикорупційний суд.

Ведучий зі сцени закликає людей із партійними прапорами розступитися, аби решта бачили виступаючих:

— Зробіть хоч трошки просвіту.

— 2014-го тодішній кандидат у президенти Петро Порошенко обіцяв пропорційну систему з відкритими списками. Цю обіцянку лідери парламенту закріпили в коаліційній угоді. Настав час виконувати, — каже Ігор Василів, 38 років, із Тернополя. — Ми зібралися на мирний протест. Ніхто нікого не блокує, немає силових протистоянь. Але ми готові й до спротиву.

Люди тримають плакати: "Зупинимо гречку, доки гречка не зупинила нас", "Не можу повірити, що досі маю протестувати проти цього лайна", "Вимагаємо заборону політичної реклами на ТБ, зниження прохідного бар'єра".

— Парубії, Порошенки, Гройсмани, коли ми стояли на Майдані, обіцяли золоті гори. А що зробили? — говорить 66-річний Леонід Олександрович. Прізвища не називає. Приїхав із селища Попільня на Житомирщині. — Найголовніша проблема — корупція. Деякі чують народ. Ось стоїть Парасюк. Он — Олег Березюк (голова фракції "Самопоміч". — ГПУ). А Ляшко — тріпло. Таких гнать нада з Верховної Ради.

Акція триває 3 год. Її учасники передали голові Верховної Ради Андрієві Парубію вимоги — не пізніше 21 червня розпочати розгляд Виборчого кодексу в цілому. Того ж дня обіцяють новий мітинг.

Зараз ви читаєте новину «"За місце в партійному списку дають п'ять мільйонів доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути