вівторок, 23 квітня 2013 07:30

"З Януковичем треба боротися коло "Межигір'я"

Автор: фото: Людмила ПАРАСКІВА
  Лідер партії ”Демократичний Альянс” Василь Гацько виходить з Києво-Святошинського райвідділку міліції, що в місті Боярка під Києвом. Він відсидів п’ять діб за акцію під резиденцією ”Межигір’я”. 18 квітня.  Гацько родом із селища Южна Ломуватка на Луганщині. Вчився на факультеті ”Менедмент організацій” у Національному економічному університеті. Стажувався в Європейському парламенті в Брюсселі та Страсбурзі. Працював у спеціалістом-ревізором в управлінні у справах сім’ї та молоді  Київської міськдержадміністрації та науковим співробітником у Національному інституті стратегічних досліджень. У 2012 році балотувався до Верховної Ради як самовисуванець у столичному 211-му окрузі. Отримав 2,2% голосів, програв висуванцю ”Батьківщини” Сергієві Терьохіну
Лідер партії ”Демократичний Альянс” Василь Гацько виходить з Києво-Святошинського райвідділку міліції, що в місті Боярка під Києвом. Він відсидів п’ять діб за акцію під резиденцією ”Межигір’я”. 18 квітня. Гацько родом із селища Южна Ломуватка на Луганщині. Вчився на факультеті ”Менедмент організацій” у Національному економічному університеті. Стажувався в Європейському парламенті в Брюсселі та Страсбурзі. Працював у спеціалістом-ревізором в управлінні у справах сім’ї та молоді Київської міськдержадміністрації та науковим співробітником у Національному інституті стратегічних досліджень. У 2012 році балотувався до Верховної Ради як самовисуванець у столичному 211-му окрузі. Отримав 2,2% голосів, програв висуванцю ”Батьківщини” Сергієві Терьохіну

— Гацька не спинити! — кричать та аплодують 10 членів партії "Демократичний Альянс" на площі неподалік Києво-Святошинського райвідділу міліції у місті Боярка. На шиях пов'язали сині хустинки із символікою партії. Тримають газети і фотоапарати.

У четвер 32-річний Василь Гацько вийшов на волю після п'яти діб у слідчому ізоляторі. Туди він потрапив через акцію протесту під резиденцією президента Віктора Януковича "Межигір'я".

Члени "ДемАльянсу" повідомили, що хотіли вручити главі держави вимоги відремонтувати дороги. У дозволі на проведення мирного зібрання під "Межигір'ям" їм відмовили. Пояснили, що через "роботи з ліквідації наслідків паводку". Активісти приїхали до "Межигір'я" "перевірити, як ліквідовують паводок". Чотирьох затримала міліція. Кожного оштрафували на 170 грн за "проведення несанкціонованої акції". Максима Панова посадили на сім діб у слідчий ізолятор. Гацька — на п'ять.

5-поверхова будівля міліції розташована біля міського скверу. На лавках неподалік сидять чоловіки у бронежилетах та міліцейській формі — гріються на сонці. Біля входу до відділку — їдальня. Звідти віддає сирістю та смаженими чебуреками.

Гацька мали випустити о 14.00. На годиннику 14.05, а ніхто не виходить. Активісти спостерігають за дверима. У двох здають нерви, і вони йдуть усередину.

— Зараз Гацька випустять, а цих двох закриють, — сміється прес-секретар партії 37-річна Наталія Соколенко. — За одного битого двох небитих дають.

Чекають 5 хв.

Чоловіки вибігають з відділку:

— Іде!

За ними сходами повільно спускається Гацько. Мружиться від сонця. Усміхається та махає правою рукою. У лівій несе сіру спортивну сумку.

— Сумував за нами? — запитує Гацька білявка у сонцезахисних окулярах. — Чи більше за ноутбуком?

Гацько по черзі обіймає кожного й тисне руку.

— Як воно там? — питають його.

— Гостинно зустрічали і гостинно проводжали, — знімає куртку та дмухає на чуб. — Душно тут у вас.

— Тоді ж була зима. А це вже весна, — усміхається до нього чоловік.

— Найважче буде пояснити 4-річному сину свою відсутність, — додає Гацько. Його оточують журналісти й активісти. — Якось говорив йому, що у тюрму потрапляють лише дуже злі люди за дуже погані вчинки. А тепер така ситуація — мене затримали за порушення комфорту та душевного спокою Віктора Федоровича.

Чому саме "Межигір'я"?

— Коли почали розбиратися, до кого звертатися через погані дороги, то побачили, що голову Укравтодору звільняє і призначає Янукович. На Банковій ми з ним не зустрінемося. А де? У нього ж є офіс у "Межигір'ї".

У президента панічний страх, коли до нього наближаються. Це страх за "содєяноє". Тож опозиція даремно б'ється з Януковичем у Тернополі, Вінниці чи Харкові, парламенті. З ним варто боротися на його полі або у місцях, де він перебуває. "Межигір'я" — ахіллесова п'ята Януковича.

Що відчували, коли вас затримали і посадили в ізолятор?

— Коли їхав у суд, більше думав про Максима Панова, який на той момент перебував два дні в ізоляторі в Іванкові під Києвом. Я дуже переживав, щоб суспільство відреагувало на цей арешт. І воно відреагувало. Не здивувався, що ув'язнили. Очікував, знав: за те, що ми не коримося волі Януковича — нас будуть карати.

Як минули п'ять діб у СІЗО?

— Людям не побажаєш. Вдома краще. Це була маленька кімната з одним віконечком. Стояли два дерев'яні настили. Повний комплект для того, щоб принижувати гідність людини. В одній камері зі мною був чоловік із 27-річним стажем перебування за ґратами. Він розпитував про все. Переважно про те, як збираємося діяти, якщо у нас немає грошей та олігарха. Я сказав, що нас підтримують люди і це — найголовніше. П'ять днів займався спортом — віджимався, качав прес. Годували непогано. На перше — зупу якусь, на друге — кашу з котлетою. І ввечері ту ж кашу, яку недоїли. Спав мало і погано. Снів не бачив.

На четвертий день мені принесли роздруківки статей з інтернету, книжку Еріха Фромма "Здоровое общество". За цей час багато думав. Усвідомив, що ми на правильному шляху, бо знайшли слабке місце Януковича.

Як жінка?

— Коли ми одружувалися, казав, щоб була готова до всього. Про рішення суду повідомив телефоном. Подзвонив їй із зали. Вона промовчала. Переживає. У мене двоє синів. Старшому — 4,5 року, другому — 7 місяців. Старшому мама сказала, що я поїхав у відрядження. Але розумію, йому треба пояснювати, що в тюрму потрапляють не лише дуже злі дяді.

Що ви переосмислили під час перебування у в'язниці?

— Мене тут не перевиховали. Тільки ствердили в мені бунтаря. Мій сусід шість разів потрапляв до тюрми. Тож їхня система не працює. Я, як платник податків, маю замислитися над цим.

Янукович планував побачити страх у наших очах, а отримає ще більше людей під стінами "Межигір'я". Дуже хочу подивитися, як там зводиться музей корупції. У нас багато роботи. Суспільству ми надіслали абсолютно чіткий сигнал, що не можна боятися.

— Ходімо вже, діти чекають, — обіймає його за плечі член "ДемАльянсу".

Вони сідають у машину та їдуть до Києва. О 18.00 зустрічатимуть Максима Панова. Він звільниться зі слідчого ізолятора у селі Іванків Бориспільського району.

Зараз ви читаєте новину «"З Януковичем треба боротися коло "Межигір'я"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути