пʼятниця, 09 грудня 2011 00:00

"Янукович є виразником кримінально-ментовської культури"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Народний депутат України Святослав Олійник: ”На минулих місцевих виборах Партія регіонів у Дніпропетровську мала 20 відсотків рейтингу, а отримала 80 відсотків депутатів”
Народний депутат України Святослав Олійник: ”На минулих місцевих виборах Партія регіонів у Дніпропетровську мала 20 відсотків рейтингу, а отримала 80 відсотків депутатів”

— Щоб зрозуміти майбутнє — треба тверезо оцінювати те, що відбувається зараз, — каже позафракційний нардеп 36-річний Святослав Олійник. — Наш культурний і цивілізаційний центр — це столиця Київ. 2004-го йому не сподобався Віктор Янукович. Київ і досі не сприйняв його, бо Янукович так і не зрозумів головного. Вони можуть відремонтувати дороги, щось зробити, але в них інший тип ментальності.

Нардеп призначає зустріч у новому офісі своєї партії "Україна майбутнього". Три місяці тому вони переїхали з вул. Лютеранської, неподалік Адміністрації президента, на Старонаводницьку — теж на Печерську.

— Из-за перекрытой дороги для президента часами нельзя было добраться до офиса, — пояснює перший заступник Олійника 32-річний Денис Борисенко. Із ним нардеп ділить просторий кабінет на четвертому поверсі. Сюди ж Святослав Олійник перевіз пейзажі Дніпропетровська, які малювала його дружина, і картину італійського художника Антоніо Менегетті.

— Донеччина, Луганщина досі переживають комплекс рабства, — пояснює менталітет президента Святослав Олійник. — Улюблений вірш Януковича, який він постійно декламував і отримував оплески — "Донбасс никто не ставил на колени, и никому поставить не дано". Це неможливо сказати в Києві, Дніпропетровську, Львові. Це можна сказати тільки там, де позиція "на колінах" — актуальна. Донбас давно стоїть на колінах. Цим вони принципово відрізняються від решти України. У Луганську — ще гірше, бо він відрізаний від України Донецькою областю. Там домінує культура мента. Без мента в місті неможливо нічого зробити.

Соромно бачити чиновників із дружинами в ягуарових шубах або чорні "мерседеси" біля прокуратури. Звідки вони в людей із такими зарплатами? Вони просто демонструють, що от я злодій, і гарно влаштувався. Це культ чиновника-крадія, мента.

Президент має 140 гектарів Межигір'я, вертолітні майданчики. Хіба не перша людина в країні показує приклад?

— Янукович і є виразником кримінально-ментовської культури. У нього багато чорних "мерседесів".

Як це можна переламати?

— Мають відбутися особистісні зміни. На жаль, Янукович не зможе показати приклад і почати із себе. Занадто зацементована ситуація.

Кілька днів тому святкували 20-річчя прокуратури в Національній опері. У центрі столиці в театр можна було пройти через рамку-металошукач, величезну кількість охорони. А всередині, де було 99 відсотків людей у прокурорській формі, генпрокурор сидить із охороною. Квіти Софії Ротару несуть дарувати теж із охоронцем. Вітають, що прокуратура виконує свої функції. Так вона виконує їх погано, бо ви боїтеся сидіти в центрі Києва без охорони. Така їхня культура і ментальність — рабовласницького ладу.

Але щось влада і добре робить?

— Вона на 80 відсотків ефективна.

У чому?

— У будівництві доріг, мостів. Влада Януковича зробила більше, ніж попередня — з точки зору матеріального розвитку. Ті просто розкрадали.

Ця влада не краде?

— Краде. Але, приміром, у Дніпропетровську за останній рік зробили більше, ніж за попередні 11. Вони підуть, а інфраструктура залишиться.

Однак ви кажете, що перебуваєте в опозиції до Януковича та Партії регіонів?

— Для мене теперішня влада неприйнятна, бо вона кримінальна. Намагається встановити кримінальний ієрархічний порядок кругом — у системі економічних, соціальних відносин. Вони — представники російської ментальності. Але у спробі провести реформи набагато прогресивніші, ніж Кучма, Ющенко чи Тимошенко. Ті навіть не думали про це.

Чому тоді ці реформи такі, що люди виходять на вулиці?

— Людей не влаштовують не реформи, а те, що виконавча система працює кримінальним чином. Подивіться, скільки міліції на вулиці — це ж сором. Ця міліція не бореться зі злочинністю. Вона працює проти людей, які вийшли на мирні демонстрації. Це свідчить про те, що є барикади, влада і суспільство перебувають по різні їх сторони.

А реформи необхідні. Ми потім їх відкоригуємо і направимо в бік лібералізму. Коли прийдемо до влади і створимо коаліцію.

Дострокові вибори парламенту і президента будуть?

— А з кого вибирати? Щоб отримати ще гірших? Після проголосованого законопроекту про вибори Янукович матиме 300 депутатів — при мажоритарці та при 5 прохідних відсотках. Ми бачили все це на минулих місцевих виборах. Партія регіонів у Дніпропетровську мала 20 відсотків рейтингу, а отримала 80 відсотків депутатів. "Україна майбутнього" пройшла, бо подолала 3-відсотковий бар'єр. Новим законом відрізали і таку можливість. Тобто — законсервували владу.

Юлія Тимошенко в ув'язненні, й головним опозиціонером став Арсеній Яценюк. Яке в нього майбутнє?

— У кожному класі були гопники, які збивали гроші з малечі, і ябеди, які бігали й "стукали". Так от при владі зараз гопники, а ябеда — Яценюк. Робить усе, аби його не побили. Були буйні дівчатка, як Юля. Гопники посадили її.

Набагато перспективніше виглядає позиція Віталія Кличка. Він у змовах не помічений, у "схемах" участі не бере. Багато живе за кордоном і знає, як влаштована європейська політика.

Але найвищий рейтинг серед опозиції в "Батьківщини".

— Насправді партії вже немає. У "Батьківщині" люди Тимошенко остаточно потерпіли поразку, їх здали. Тепер Турчинов працює з Яценюком.

Рішення про спільне голосування із "Регіонами" щодо виборчого закону приймали за спиною Тимошенко?

— Однозначно. Є дві причини, чому Тимошенко не могла підтримати голосування за цей закон. По-перше, доки вона та Луценко сидять, навіть мови не може бути про спільне голосування БЮТу і Партії регіонів. По-друге, Тимошенко завжди публічно виступала проти мажоритарки. Тому можна констатувати, що Блоку Юлії Тимошенко більше немає. Є Турчинов і повністю деморалізовані залишки фракції, які розуміють, що їх використали "в темну".

Тимошенко можуть випустити?

— Це ж влада кримінального походження. Замість кілера вони найняли прокурора й суддю. Замість сокири взяли Кірєєва з печаткою. Вони усувають Тимошенко з політики.

Хто потрапить до парламенту 2012 року?

— Це питання зараз не має відповіді. Є сценарій Банкової. Але ще є життя, яке все відкоригує.

Наскільки реальним є сценарій, що 300 депутатів у парламенті обирають Януковича президентом на другий термін?

— За потреби може бути і такий механізм. Але чи буде їм потрібен Янукович? Ви впевнені, що цим процесом керує він?

Ключові призначення робить президент. Останнім часом ставить на людей, близьких до своєї родини.

— Це означає, що до всіх інших є велика недовіра.

Яка найсильніша група впливу в оточенні Януковича?

— Я не великий експерт по їхніх групах, але, думаю, у сукупності вони значно більше керують Януковичем, ніж він ними. Їхня логіка: ми управляємо системою, тож кого призначити президентом — має бути наше рішення. Ми виберемо людину, Тігіпка там чи Яценюка, причешемо її і вона буде правити.

Раз на місяць буває за кордоном

Святослав Олійник багато часу проводить за кордоном. Літає на тиждень чи кілька днів раз на місяць у різні країни.

— У нас рівень агресії між людьми високий. Злоба, заздрість і ненависть настільки великі, що для того, щоб утримувати розум у чистому нормальному стані, треба системно "розмагнічуватися", — пояснює. — Навіть коли пленарний тиждень.

 

Пропонували 100 тисяч доларів хабара

Нардеп Святослав Олійник родом із Дніпропетровська. Там закінчив юридичний факультет. Працював заступником прокурора міста.

— Найбільший хабар пропонували, коли був прокурором — десь 100 тисяч доларів за кримінальну справу, — пригадує.

2005-го перейшов на адвокатську практику. Двічі його обирали нардепом за списками БЮТу. Торік Святослава Олійника виключили з фракції за голосування з більшістю. Очолив "Україну майбутнього" після минулорічних місцевих виборів. Ця партія сформувала фракції у Дніпропетровській обласній і міській радах.

Одружений. Дітей не має.

 

Зараз ви читаєте новину «"Янукович є виразником кримінально-ментовської культури"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути