вівторок, 21 травня 2013 06:00

Яценюк, Кличко та Тягнибок узяли публічне зобов'язання щодо спільної стратегії

Автор: фото надане прес-службою ВО ”Батьківщина”
  Лідери опозиції очолили колону мітингувальників під час акції ”Вставай, Україно!” у Києві 18 травня. На фото у центрі лідер фракції ”Батьківщина” Арсеній Яценюк, ліворуч — очільник ”Свободи” Олег Тягнибок (несе на руці піджак) та лідер УДАРу Володимир Кличко
Лідери опозиції очолили колону мітингувальників під час акції ”Вставай, Україно!” у Києві 18 травня. На фото у центрі лідер фракції ”Батьківщина” Арсеній Яценюк, ліворуч — очільник ”Свободи” Олег Тягнибок (несе на руці піджак) та лідер УДАРу Володимир Кличко

Головною подією київської акції "Вставай, Україно!" стало підписання "Декларації про координацію дій у боротьбі з режимом Януковича". Це — перший публічний документ щодо спільної стратегії і тактики "Батьківщини", УДАРу та "Свободи" на президентських виборах. Яценюк, Кличко і Тягнибок на фоні численних фотозображень заочно присутньої Юлії Володимирівни підписали цю угоду прямо на сцені перед собором Святої Софії.

Узгоджувати дії пообіцяли "на всіх етапах кампанії з обрання нового глави держави — починаючи із закону про вибори і визначення оптимальної стратегії, завершуючи спільним контролем за підрахунком голосів і встановленням справжніх результатів народного волевиявлення". "Якщо режим Януковича у властивий йому спосіб протисне перехід до обрання президента в один тур", "Батьківщина", УДАР та "Свобода" визначать єдиного кандидата вже в першому, тобто єдиному турі.

Це повідомлення адресоване не лише громаді, але і Януковичу, який виношує плани перейти до виборів в один тур. Адже в другому, відповідно до соціологічних досліджень, нинішній президент програє будь-кому з опозиціонерів. Тим більше, що "при збереженні існуючого порядку обрання президента кожна з трьох політичних сил підтримає того кандидата від цих сил, який вийде до другого туру, і кожна працюватиме на його перемогу з повною віддачею та тотальною мобілізацією власних ресурсів, навіть якщо такий кандидат і належатиме до іншої політичної сили".

Ознакою того, що Янукович явно засмучений декларацією, стало її замовчування та перекручування провладними телеканалами. Це відбулося в гірших традиціях геббельсівської брехливої пропаганди. Щоб додати переконливості своїм нападкам на адресу опозиції, телеканал "Інтер", що належить главі адміністрації Януковича, традиційно дав слово Анатолієві Гриценку. Анатолій Степанович завжди критикує своїх за будь-що. Навіть за те, що приходять до Ради у вишиванках. "Інтер" чатує на його дописи на "Українській правді" або у "Фейсбуці" та негайно множить їх на свою аудиторію. Така у них спільна технологія.

Саме в соціальних мережах виникло жваве обговорення теми "єдиного кандидата". Максималісти, звісно ж, дають опозиції в хвіст та гриву, вимагаючи вже сьогодні прізвище єдиного кандидата. Реалісти, читаючи декларацію, доходять висновку, що склянка все ж таки наполовину повна, а не наполовину пуста.

Вустами наближених до себе експертів "Батьківщина" розтлумачила переваги декларації. Ще у п'ятницю не існувало жодного документа із бодай якимись домовленостями щодо стратегії і тактики президентських виборів, від суботи він є. Там поки що дійсно бракує зобов'язання висунути єдиного кандидата в першому турі за чинної системи виборів, але зафіксовані наміри сторін продовжувати координацію стратегії і тактики. Зобов'язання партій підтримати того кандидата, який вийде до другого туру. Якби подібний підхід реалізували 2010 року, президентом України став би не Янукович. Важливо, що з уроків-2010 зробили висновки, зокрема і політики, які тоді помилялися. На випадок ухвалення закону про вибори в один тур є чітка домовленість висунути єдиного кандидата в першому та єдиному турі. Чи хтось вважає, краще, якби такої домовленості не досягли, хоча, зрозуміло, наскільки складно її реалізувати?

У будь-якому випадку публічною фіксацією домовленостей "Батьківщина", УДАР та "Свобода" вже поставили себе в певні контрольні рамки, вийти за які без серйозних наслідків для своєї репутації не зможе ніхто.

— Ми повинні об'єднатися в один потужний кулак, щоб завдати удару по чинній владі, — заявив на мітингу голова УДАРу Віталій Кличко.

 

Крім того, опозиціонери виголосили заяву лідерів трьох парламентських фракцій з вимогою негайно звільнити Юлію Тимошенко на підставі рішення Європейського суду з прав людини, який минулого місяця визнав її арешт незаконним і політично вмотивованим.

Олег Тягнибок, промовляючи перед десятками тисяч людей, зазначає, що існує багато небезпек та завдань, які опозиційні політики за підтримки народу мусять подолати, і закликає бути готовими до виступу проти зради національних інтересів, які готує режим Януковича.

— Акція "Вставай, Україно!", яка зараз проходить у місті Київ, — це не завершення, як думають "регіонали". Це початок, — наголошує зі сцени Арсеній Яценюк, який виголошує план подальших дій опозиції. — Це початок великого походу до подальшої перемоги. І завершиться ця акція в день інавгурації нового українського президента.

Далі акція "Вставай, Україно!" планує рушити на Південь і Схід України, включно з Донецьком. 24 серпня загальнонаціональна акція пройде одночасно у всіх областях, а 22 листопада — наступна велика акція в Києві. Ці мітинги мають підготувати сотні тисяч людей до виходу на вулицю в момент президентських виборів. Очевидно, без нового Майдану з режимом не впоратися.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк, Кличко та Тягнибок узяли публічне зобов'язання щодо спільної стратегії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути