четвер, 21 травня 2020 06:26

Виводять бізнес в офшори. Оформляють на третіх осіб

1 червня завершується кампанія подачі електронних декларацій про доходи за 2019 рік. Це мають зробити всі державні службовці, народні депутати й представники місцевих рад, урядовці, керівники державних компаній, голови районних і обласних адміністрацій. Із військовослужбовців — старші офіцери. За неподання декларації чи неправдиву інформацію можливий штраф або кримінальна відповідальність.

Торік декларації подали 913,6 тисячі осіб. Їх перевіряють у Національному агентстві з питань запобігання корупції.

— Посадові особи, які потенційно можуть незаконно збагачуватися, не чекають вироків Вищого антикорупційного суду. І не ждуть від президента посадок весною. А знаходять юридичні механізми, як уникнути декларування та відповідальності, — каже політолог 31-річний Гліб Канєвський.

— Виводять бізнес в офшори. Оформляють на третіх осіб на Кіпрі чи Британських Віргінських островах. Інформацію звідти наше НАЗК не може перевірити. Або записують майно на далеких родичів, підставних осіб, з якими не мають прямих сімейних відносин.

Але від електронного декларування є користь. Основне його досягнення — суспільство побачило посадовців різних гілок влади, які можуть використовувати повноваження для власної користі. Ми дізналися про суддів із маєтками, народних депутатів із бізнесом, правоохоронців на високих постах, які їздять автомобілями останніх марок. Уся інформація відкрита. Багатьох через сумнівні декларації відсіюють на конкурсах на державні посади, за них не голосують виборці. Хоча й не завжди.

Чи досягнули мети? Ні. Тому що Конституційний суд понад рік тому скасував статтю про незаконне збагачення (2017 року 59 нардепів просили визнати неконституційним притягнення чиновників до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Групу ініціаторів представляв Павло Пинзеник із "Народного фронту". Рішення Конституційний суд ухвалив за два роки. — ГПУ). Верховна Рада ухвалила нову. Але всі попередні топсправи обнулилися. Це й історія прокурора Костянтина Кулика (був начальником військової прокуратури сил АТО. У ЗМІ писали, що він і його близькі родичі володіють кількома дорогими квартирами в Києві. Нібито купив їх, коли працював у прокуратурі. НАБУ проводило розслідування. — ГПУ) і мера Одеси Геннадія Труханова (правоохоронці розслідували купівлю міськрадою Одеси майнового комплексу заводу за завищеною вартістю на понад 170 млн грн. — ГПУ). Ці кримінальні провадження закриті. Конституційний суд їм усе пробачив.

НАЗК не притягує до відповідальності. Там фіксують порушення, передають в Антикорупційне бюро, прокуратуру. Зараз усе впирається в судову систему. Суди неохоче й дуже довго розглядають такі адміністративні справи. А якщо суд не виніс рішення вчасно, їх автоматично закривають. Фігурант залишається без покарання.

Зараз ви читаєте новину «Виводять бізнес в офшори. Оформляють на третіх осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути