пʼятниця, 06 липня 2012 06:00

Володимир Литвин захворів

Автор: ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Під час засідання Верховної Ради ”регіонал” Сергій Ківалов кидає в ложу преси частину від фотоапарата, яка звідти впала. 5 липня
Під час засідання Верховної Ради ”регіонал” Сергій Ківалов кидає в ложу преси частину від фотоапарата, яка звідти впала. 5 липня

Позафракційний нардеп 48-річний Тарас Чорновіл заходить у курилку Верховної Ради на першому поверсі. Сідає на коричневий шкіряний диван. Закидає ногу на ногу і закурює "Марльборо". За півгодини має розпочатися чергове засідання парламенту.

— Віктор Федорович не читав Конституції, як і будь-який текст, де є багато букв, — затягується. — Він не знає особливостей процедури розпуску парламенту, тоді б не говорив про дострокові вибори. Згідно з Конституцією, розпуск можливий, якщо Верховна Рада 30 днів не може відкрити засідання. Зараз парламент працює. Якщо з 3 вересня робота буде заблокована, то з того часу можна починати відлік двох місяців для початку нових виборів. Але ж там уже до планових виборів лишається місяць. Ситуація тупикова.

Перший віце-спікер Адам Мартинюк відкриває ранкове засідання Верховної Ради. Два крісла поруч — порожні. Немає спікера Володимира Литвина і його заступника Миколи Томенка. Напередодні вони написали заяви про відставку. Так протестують проти ухвалення мовного законопроекту "регіоналів" Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка. Поки що їхні заяви не задовольнили.

"Нунсівців" та "бютівців" у залі нема. На місцях опозиції сидить лише позафракційний Олег Ляшко. Мартинюк ставить на розгляд законопроект зміни до Конституції щодо гарантії недоторканності посадовців. За трибуну стає представник президента в парламенті "регіонал" Юрій Мірошниченко, 42 роки.

— Із законопроекту вилучено норми, які Конституційний суд визнав неконституційними, — розповідає. — Суд дійшов висновку, що положення про зняття недоторканності з президента і суддів не відповідають Конституції.

"Регіонал" Михайло Чечетов з місця каже, що депутати мають опуститися на землю і зняти із себе недоторканність.

— Ви собі можете уявити, щоб Чечетов пройшов серед людей без недоторканості? — відказує Олег Ляшко, 39 років. — Що від нього залишиться? Вони знову дурять людей.

Депутати направляють законопроект до Конституційного суду. "За" — 236.

— Для того, щоб скерувати законопроект, треба щоб голова Верховної Ради його підписав, — каже Микола Томенко. — Але він хворіє.

— Литвин висловив принципову позицію непідтримки мовного закону. Його захотіли поставити на місце, тому в середу змінили процедуру обрання спікера. Тепер його обиратимуть не таємним голосуванням, а поіменним, — каже "нунсівець" 46-річний Юрій Гримчак.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Литвин захворів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути