пʼятниця, 22 липня 2011 07:38

Волгу можуть посадити на 12 років

Голову Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг 43-річного Василя Волгу на два місяці посадили до слідчого ізолятору. Так у середу вирішив Печерський районний суд Києва.

Напередодні Волгу затримали працівники Генпрокуратури та Служби безпеки. За їхньою інформацією, чиновник узяв $500 тис. хабара. Йому загрожує до 12 років ув'язнення. З початку року Генпрокуратура через корупцію затримала трьох співробітників комісії, наближених до Волги.

— Якщо дають стільки готівки, то мова йде як мінімум про 50-мільйонну оборудку, — каже колишній член фракції Компартії, нині позафракційний нардеп Леонід Грач, 63 роки. — Комісія фінпослуг — контрольно-дозвільна система. Вони і в радянські часи ходили по краю леза, бо мають справу з ломбардною справою, де багато спокус. А зараз це — найгниліша та найбрудніша сфера. Там найбільш хабарницьке середовище.

— Василя Олександровича знаю останні сім років, — продовжує Грач. — Бачив за його непостійністю й поверховістю тільки позу. За позою немає особистості. Є поставлена мова, необхідні атрибути. Мовляв, "я з підводників". Хоча під водою він, по-моєму, був тільки у ванній. Я назвав би його нарцисом — сильно собою пишається. Купує дорогі костюми, п'є елітні напої. Те, що він має, праведним трудом наживають до пенсії, а не в 40 років.

Лідер комуністів Петро Симоненко одноосібно прийняв рішення делегувати Волгу на посаду за квотою КПУ, вважає Грач. Тепер Симоненко відмовляється коментувати його затримання.

— Волгу заслужено посадили, — говорить старший юрист громадської організації "Захисту прав споживачів фінансових послуг" 30-річний Анатолій Соболевський. — До нас неодноразово зверталися зі скаргами на його дії. Комісія має контролювати ринок фінпослуг: роботу кредитних спілок, недержавних пенсійних фондів, страхових компаній. А також допомагати вкладникам збанкрутілих спілок, вживати заходи щодо недобросовісних страховиків. Але нічого цього не було. Волга та його команда — справжнє злочинне угруповання, що наживалося на підпорядкованих собі організаціях.

Соболевський розповідає, що керівники Комісії брали хабарі $35–45 тис. за реєстрацію новостворених кредитних спілок. За продовження реєстрації кожні три місяці — по $10 тис.

— Схема добре продумана та організована, — продовжує Соболевський. — Здоровим кредитним спілкам відмовляли у продовженні ліцензії. Посилалися на порушення, яких насправді не було. Якщо ж спілку вважали збитковою, на ній було багато боргів, то комісія засилала в неї свого керуючого. На її відновлення держава виділяла гроші. Ті осідали у кишені керуючого, а постраждалі вкладники нічого не отримували. Була й інша схема. Є державна програма оздоровлення кредитних спілок, постраждалих від кризи. Ці кошти комісія перераховувала на спілки, які вже неможливо було відновити. Там діяла тимчасова адміністрація, яка розкрадала гроші.

 

Іде перерозподіл фінансових потоків

За арештом голови Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг Василя Волги стоїть боротьба за переділ фінансових потоків та майна, вважає експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" 46-річний Костянтин Матвієнко:

— Тут немає особливих політичних ігор, а діє формула — "нічого особистого, лишень бізнес". Ситуативно переміг один із кланів.

Комуністи ніяк не захищатимуть Волгу. Реагували б, якби усунули головного митника Ігоря Калєтніка, якого теж призначили за квотою КПУ. Бо на митниці крутяться більші гроші.

 

Зараз ви читаєте новину «Волгу можуть посадити на 12 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути