вівторок, 04 жовтня 2011 00:45

Вирок Тимошенко зачитають 11 жовтня

Перед засіданням суду у справі Юлії Тимошенко присутнім запропонували помолитися. Особистий духівник Юлії Володимирівни прочитав "Отче наш". Після слова "Амінь" Юлія Тимошенко хреститься. Її підтримують донька Євгенія, чоловік Олександр та троє адвокатів. Решта присутніх стоять, схиливши голови.

За хвилину до зали заходить суддя Родіон Кірєєв. Говорить, що на дебатах у четвер не висловився захисник 51-річний Олександр Тимошенко.

— Не вижу смысла в том, чтобы повторять то, что говорили адвокаты, защитники, — встає з місця чоловік екс-прем'єра. — Ни прокурорам, ни судье не понравится то, что я буду говорить. Поэтому я захотел отказаться от дебатов. Просто, чтобы не портить друг другу нервы.

Прокурор Олександр Микитенко каже, що суддя може звернутися до генпрокурора, аби той дав розпорядження виправити технічні помилки у кримінальній справі:

— Матеріали, які знаходяться у восьмому томі, були виготовлені не 31, а 30 квітня (31 квітня в календарі нема. — "ГПУ").

— Як можна зараз встановити дату, коли складено документ? — запитує адвокат 42-річний Юрій Сухов. — Ви кажете, що 30 квітня. А я можу сказати, що 31 березня.

— Я здивований проханням прокуратури, щоб суд виніс окрему постанову про її погану роботу, — додає адвокат  Микола Сірий, 49 років. — Пригадую Гоголя і його унтер-офіцерську вдову, яка сама себе відхлестала.

Присутні сміються. Суддя не звертає уваги. Запрошує до слова екс-прем'єра.

— Те, що зараз відбувається в суді, є яскравим прикладом того, як діє диктатура, — говорить 50-річна Юлія Тимошенко. — Тут сидять не люди, не працівники прокуратури. Це — палачі. У них пусті скляні очі й декоративні посмішки. Оце така наша прокуратура. Вони — делеговані Януковичем "шістки", які тупо виконують наказ.

Прокурор Лілія Фролова усміхається. Депутати голосно аплодують.

— Тиша в залі суду, — підвищує голос 31-річний Родіон Кірєєв. — При розгляді даної справи особи, присутні в залі засідання, системно перешкоджали проведенню судового розгляду справи. Тому суд постановляє: на виголошення вироку, окрім учасників судового процесу, допустити присутність у залі виключно представників засобів масової інформації.

— Це незаконно! — вигукує хтось із "бютівців".

Тимошенко просить дати їй час до понеділка, щоб підготуватися до заключного слова. Кірєєв оголошує перерву на 2 год. Потім екс-прем'єр знову просить час на підготовку до заключного слова. Кірєєв відмовляє. Сперечається з Тимошенко 10 хв.

— Суд видаляється до нарадчої кімнати, орієнтовно до 11 жовтня, — говорить Кірєєв.

— Гань-ба! Гань-ба! — вигукують народні депутати.

— Фашисти! — лунає із залу.

Кірєєв виходить із зали.

— Тікай, Кіря, тікай! Ганьба! — кричить йому в спину "бютівець" 42-річний Віктор Уколов. Журналісти застрибують на лави, фотографують на мобільні телефони Тимошенко.

— Фиксируй — этот снимает, и этот, — звертається до колеги один із міліціонерів. — Вспомним 11 числа.

 

Україна торгується із Заходом

Відтермінування винесення вироку Тимошенко треба для того, щоб українські й західні політики провели переговори — яким має бути цей вирок. Так вважає політолог Віктор Небоженко, 57 років.

— Адміністрації президента все-таки бажає посадити Тимошенко, але вони хочуть знати, як це вплине на відносини з Європою, — каже. — Скоріше за все, між Заходом та оточенням Януковича йде торг — якою має бути форма вироку для Тимошенко та термін її ув'язнення. Від цих переговорів уже втомився і Захід, бо його більше хвилює геополітика, ніж демократія, й сам Янукович — він розуміє, що зробив помилку, арештувавши Тимошенко.

Лише одна Тимошенко не втомлюється від цього процесу, — додає Небоженко. — Якщо її посадять, у Януковича будуть неприємності, а якщо випустять — у Януковича з нею будуть ще більші неприємності.

 

Зараз ви читаєте новину «Вирок Тимошенко зачитають 11 жовтня ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути