Ексклюзиви
пʼятниця, 08 липня 2011 00:45

"Вікторе Федоровичу, сходіть до церкви"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Колишній віце-прем’єр і посол України в Білорусі Роман Безсмертний: ”Янукович дуже швидко навчається. Як кажуть у селі, хапає ситуацію на льоту. Це — риса, якою володіють дуже мало людей”
Колишній віце-прем’єр і посол України в Білорусі Роман Безсмертний: ”Янукович дуже швидко навчається. Як кажуть у селі, хапає ситуацію на льоту. Це — риса, якою володіють дуже мало людей”

— Ситуацію в Білорусі перетиснули до того, що людям уже несила терпіти. Може дійти до серйозного протистояння, — каже колишній посол України в Білорусі 46-річний Роман Безсмертний. — Зупинити цей процес уже неможливо. Скільки б не було спецназу, усе не охопиш. Хоча Лукашенко діє вміло. У нього прикормлені цепні пси чинять наругу над людьми.

Безсмертний два тижні, як в Україні. З посади посла в Білорусі його зняв Віктор Янукович. А призначив Віктор Ющенко — в останній день свого президентства.

Прохолодно, однак на зустріч Роман Петрович приходить у сорочці з коротким рукавом. Замовляє в офіціанта зелений чай.

Що стало вирішальним, аби білоруси вийшли на протести?

— Відсутність свободи. Молода людина в Білорусі планує своє майбутнє так: закінчив школу — виїхав за кордон. Наймана праця в дрібному бізнесі заборонена. Якщо хочете відкрити справу, можете зробити це тільки з родичами. Якщо це великий бізнес — обов'язково, майже офіційно, ділися з владою. У нас це теж є — але через хабарі.

Якими були перші враження від Білорусі?

— Нагадувало Радянський Союз: де автомобілі, де люди? Мені кажуть: "Люди на работе". У вихідні запитую, де ж люди? Відповідь: "Отдыхают" — втікають на дачі.

В Україні, при всіх її проблемах, на першому плані людина, а в Білорусі — держава. Білоруси не мають неофіційних зарплат. Грошей у конвертах в очі не бачили. А в нас навпаки. У Білорусі немає тіньової економіки. У них 74 відсотки вважають, що краще працювати на державних підприємствах, а в нас — 12. Тому коли в Білорусі почалися економічні проблеми, їм здалося, ніби платформу вирвали з-під ніг.

Вважаєте, тіньова економіка — це благо?

— Тіньова економіка, з одного боку — паразитує, а з другого — дає вижити в посттоталітарних країнах. Я не ратую за неї. Але якщо в уряду не вистачає клепки встановити нормальний режим для бізнесу, то будьте добрі визнати присутність тіньового сектору.

Віце-прем'єр Борис Колесніков заявляє, що виведення економіки з тіні дозволить підняти пенсії.

— Запитайте, як Колесніков заробив свій перший мільйон. За тією ж (тіньовою. — "ГПУ") схемою.

Окремі білоруські товари зажили в Україні слави якісних — трикотаж, косметика, кахлі, вершкове масло.

— Я не знаю якісних білоруських товарів. Вони здебільшого неконкурентоспроможні. Що стосується українських товарів, то їх у Білорусі обмаль.

Кажуть, білоруські пенсії вищі за українські?

— Це не відповідає дійсності. Добробут тримався на дешевих російських енергоресурсах.

Якої свободи хочуть білоруси?

— Для освіченої вихованої людини кордоном свободи є мораль. Тому важливо, щоб моральні принципи були здоровими. Наведу приклад: у Мінську я вперше побачив, що солдат ударив в обличчя молоду жінку. Вона — дружина політв'язня, вийшла на акцію протесту. Стояла мовчки. Уявляю, якби таке трапилося в нас — його розірвали б на місці.

Як Лукашенку понад 15 років удається тримати ситуацію в руках?

— Йому не треба було нічого вигадувати. Він узяв те, що 30 років до нього працювало. В адміністрації президента є Центральне аналітичне управління, яке очолює старший син Лукашенка — Віктор. Під ним — КДБ, міністерства оборони, внутрішніх справ, розвідка, контррозвідка, усі силові структури. Поцікавтеся, скільки керівників великих білоруських підприємств сиділи в тюрмі? Більшість відсиділи два-чотири роки. Це так звані профілактичні заходи.

Скільки протримається режим Лукашенка?

— Ситуація вирішиться до Різдва.

У Білорусі є альтернатива теперішньому президенту?

— Є розумні люди. Найрейтинговіший — Санніков, який очолює рух "Європейська Білорусь". Він позиціонував себе як білоруський Янукович. Саме з таким порівнянням ішов на президентські вибори. Його принцип: хороші стосунки з Європою — це непогані стосунки з Росією. Я спілкувався з ним, доки його не посадили.

Що змінилося в Україні за півтора року, доки вас не було?

— Я тут тільки два тижні. Відчуття таке, що влада перебуває на одному боці поля, а суспільство — на другому. М'яч — посередині поля. Влада вже не може до нього наблизитися, бо боїться народу. А люди — не хочуть, бо зайняті виживанням. Ситуація напружена. Дивує, що влада робить із Луценком, Тимошенко. Це політична розправа. Коли в 2005–2006 роках була навала на "регіоналів", то ми ходили до президента й просили не робити цього. Мені дуже хочеться зустрітися з Колесніковим та іншими і сказати: "Хлопці, де ви зараз були б, якби тоді вас не витягли?" Якщо ми збережемо надалі такий стиль поведінки, знищимо державу.

Що треба робити опозиції, аби за нею пішов народ?

— Є кілька речей, які можуть окремо чи разом привести до об'єднання опозиції. По-перше, дурні дії влади. По-друге, сильна позиція суспільства. По-третє, авторитетні лідери з чіткою метою і планом дій.

Що нас чекає в найближчі п'ять років?

— Тяжка робота. Звісно, якщо хочемо виповзати з нинішнього стану скоріше. Треба запозичити цивілізовані правила гри, добре вивчити їх і, зціпивши зуби, виконувати. Тільки так можемо стати європейською країною.

Як працювалося з Віктором Януковичем на посаді посла?

— Із президентом у мене ніяких контактів не було. Хоча мало хто знає, які довірливі розмови в нас були в період другого прем'єрства Януковича (Безсмертний був заступником глави Секретаріату президента Ющенка. — "ГПУ"). Він дуже швидко навчається. Як кажуть у селі, хапає ситуацію на льоту. Це — риса, якою володіють дуже мало людей. Він часто скочувався на тему його історії життя. Дуже добре пам'ятає ті уроки. Я бачив, як йому це болить. Він казав, що ходив у церкву сповідуватися. Я дивлюся по останніх окремих кроках президента — його грубі випади на адресу колег, підлеглих. Є враження, що він забувся. Хочеться сказати: Вікторе Федоровичу, сходіть до церкви.

Чи були пропозиції роботи у владі?

— Костянтин Грищенко (міністр закордонних справ. — "ГПУ") пропонував роботу в МЗС. Були пропозиції очолити одне з посольств. Я сказав: "Для чого це вам? Щоб вас коцали за мене?"

Роман Петрович розраховується двома 5-доларовими купюрами і біжить на зустріч у Верховну Раду.

Очолював виборчий штаб Ющенка

Роман Безсмертний п'ять років був постійним представником президента Леоніда Кучми у Верховній Раді.

— Перед тим Ігор Рафаїлович Юхновський позвав мене до себе і сказав: "Якщо відмовишся, я з тобою не розмовлятиму", — згадує Безсмертний.

На початку 2000-х він пішов у команду Віктора Ющенка. Очолював його виборчий штаб на президентських виборах 2004-го. Був віце-прем'єром з адміністративної реформи в урядах Тимошенко та Єханурова. Після громадських слухань у райцентрі Макарів на Київщині попросився у відставку. Протидію організували соціалісти, вважав Роман Петрович.

— Під час зустрічі мені здалося, що жителі Макарова готові мене розіп'яти чи знищити, — згадує.

Одружений. Має доньку.

 

Зараз ви читаєте новину «"Вікторе Федоровичу, сходіть до церкви"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути