пʼятниця, 26 лютого 2010 07:44

Віктор Янукович став президентом України

До Трапезного храму Києво-Печерської лаври відправити подячний молебень із нагоди обрання президентом України 59-річного Віктора Януковича приїжджає патріарх Російської православної церкви 63-річний Кирило. Прибуває і предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Володимир.

— Патріарх Кирило приїде о 8.40, — звертається до присутніх представник інформаційно-просвітницького відділу УПЦ. — На 5 хвилин раніше буде Віктор Федорович. Ми домовилися, що він зустріне патріарха на вході. Разом зайдуть усередину. Після молитви патріарх благословить президента, вони обміняються подарунками.

О 8.40 прибуває патріарх. Його заводять до храму священики у чорних рясах. Цілують руки. Віктор Янукович у супроводі п"ятьох охоронців з"являється із 20-хвилинним запізненням. Патріарх виходить йому назустріч. Янукович цілує Кирилові руку, хреститься. Стає праворуч од вівтаря, підтягує бордову краватку. Починається служба. Янукович переминається з ноги на ногу, всміхається.

— Вступая во власть, нужно начинать ее с молитвы, — каже після служби патріарх Кирило. — Пусть Господь благословит вас на вхождение во власть.

Бажає переможцю виборів мудрості, терпіння і смирення, дарує ікону Спасителя у дерев"яній оправі.

Янукович двічі цілує руку патріарха. Той одягає йому на мізинця правиці перстень і читає українською чотиривірш молитви "Вірую".

Кирило йде за іконостас, Янукович — до бокового виходу. Перед центральною брамою храму на нього чекають 150 людей.

— Скажите Виктору Федоровичу, что его ждет Мария, он меня помнит, — просить киянка Марія Присяжнюк, 54 роки. Тримає образ Богородиці. — Хочу его благословить и подарить икону.

О 10.07 авто під"їжджає до центрального входу Верховної Ради. О 7.00 тут розстелили червоний килим, обабіч якого стоїть почесна варта.

Янукович іде до входу. Підіймає праву руку в бік телекамер.

Янукович у супроводі п"ятьох охоронців з"являється із 20-хвилинним запізненням

Двоє військових відкривають праву та ліву стулку перших вхідних дверей. На других дверях ліва стулка перед Януковичем сама починає закриватися. Він її притримує рукою й усміхається.

У сесійній залі один сектор порожній — не прийшли більшість нардепів-"бютівців". Є лише Григорій Омельченко, Валерій Камчатний, Андрій Сенченко.

В урядовій ложі — екс-президент Леонід Кучма, колишні прем"єри Вітольд Фокін та Євген Марчук, екс-спікер Олександр Мороз. Є міністр закордонних справ Петро Порошенко, секретар Ради нацбезпеки й оборони Раїса Богатирьова, генпрокурор Олександр Медведько. Ліворуч серед міжнародних гостей сидить дружина Януковича Людмила зі старшим сином та 9-річним онуком.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин 7 хв. перелічує іноземних гостей. На кожному другому затинається чи робить неправильний наголос. Хор Верьовки виконує гімн України. Видно, що Янукович ворушить губами — підспівує.

— Обраним президентом України оголошено Януковича Віктора Федоровича, — читає з папірця голова Центрвиборчкому 61-річний Володимир Шаповал.

Зала аплодує. Депутати підводяться, але дехто з блоку "Наша Україна — Народна самооборона" залишається на місцях. Янукович дивиться в їхній бік.

Голова Конституційного суду Андрій Стрижак вручає йому офіційні символи глави держави — булаву, печатку. Вішає на шию знак президента. Янукович бере посвідчення глави держави, розкриває його і широко всміхається. Ховає до лівої внутрішньої кишені піджака. Складає присягу, поклавши праву руку на Пересопницьке євангеліє та Конституцію:

— Я, Віктор Янукович, волею народу обраний президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов"язуюся всіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу.

Іде на місце президента й підписує текст присяги. Депутати аплодують. Повертається на трибуну й зачитує текст свого звернення:

— Світ визнав, що вибори були демократичні, тому не можуть піддаватися сумніву. Ми живемо без бюджету, у нас розвалена економіка, бідність і безробіття. Але державу можна вивести з колапсу і поставити на шлях розвитку. Якби я не був упевнений в цьому, то не йшов би у президенти.

Янукович виходить на вулицю й сідає в чорний "мерседес". Прямує на вул. Банкову до Секретаріату президента.

Там вишикувалися рота почесної варти та військовий оркестр. Лімузин зустрічають музикою. Начальник Генштабу Іван Свида передає главі держави командування Збройними силами. Почесна варта віддає Януковичу честь. Він крокує червоною доріжкою, вклоняється солдатам. Свида йде слідом, тримає руку біля скроні.

— Вітаю воїнів України! — каже у мікрофон Янукович.

— Здоров"я бажаємо, товаришу президенте України! — відказують ті.

Посвідчення президента ховає до кишені піджака

Військові співають гімн України. Піднімають державний прапор і штандарт президента. Лунають 10 залпів. Під барабанний дріб рота проходить урочистим маршем. Янукович заходить до секретаріату. Там йому передає справи Віктор Ющенко.

Біля будівлі стоять кількадесят прихильників нового президента.

— Ми із самого ранку їздимо слідом за ним, — каже киянка 40-річна Наталія Шостка. — У Лаврі він нам рукою помахав. А ввечері зберемося у Маріїнському парку. Будемо пити шампанське та салютувати. Чекали його перемоги з 2004 року.



"Теперь власть и бизнес заживут по-новому"


У кулуарах Верховної Ради гості діляться враженнями від інавгурації.

— Для мене символічно було, коли Віктор Федорович поклав посвідчення в кишеню, — всміхається голова парламенту Криму Анатолій Гриценко, 51 рік. — Цим він хотів показати, що сильно взяв владу в руки й нікому не віддасть.

Повз проходить мер Харкова 40-річний Михайло Добкін.

— Иду в буфет. Страшно хочу жрать. Может, что-то бахну, — каже комусь по мобільному.

Із зали з усмішкою йде харківський мільярдер Олександр Ярославський, 50 років.

— Через минуту уже можна ждать изменений.

Зять екс-президента Кучми 49-річний мільярдер Віктор Пінчук обіймає за талію дружину Олену Франчук:

— Теперь власть и бизнес заживут по-новому. Мне все понравилось.

— Сегодня есть повод для того, чтобы выпить, — каже колишній посол Росії в Україні 71-річний Віктор Черномирдін.

Ольга СМАЛЮХІВСЬКА

Секретаріат знову став адміністрацією

Віктор Янукович перейменував Секретаріат президента на Адміністрацію. Так називався орган за часів Леоніда Кучми.

Главою адміністрації Янукович призначив нардепа-"регіонала" Сергія Льовочкіна. Доручив йому, серед іншого, зменшити кількість працівників на 20%.

Першим заступником Льовочкіна стала народна депутатка Ірина Акімова. Ганна Герман опікуватиметься внутрішньою політикою та комунікаціями. Юрій Ладний очолив управління державного протоколу і церемоніалу. Станіслав Скубашевський займеться регіональною та кадровою політикою.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Янукович став президентом України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути