пʼятниця, 11 травня 2012 05:00

Вічний вогонь погас перед губернатором

Автор: фото: Андрій Янович
  9 травня ”свободівці” у Тернополі намагаються прорвати кордон ”беркутівців”, які відділяють їх від комуністів. Вимагали прибрати ”радянську символіку”. Після сутичок кількох ”свободівців” затримали правоохоронці
9 травня ”свободівці” у Тернополі намагаються прорвати кордон ”беркутівців”, які відділяють їх від комуністів. Вимагали прибрати ”радянську символіку”. Після сутичок кількох ”свободівців” затримали правоохоронці

— Ну что, Петрович, опять националисты нас сегодня бить будут? — питає літній чоловік іншого дорогою на Марсове поле у Львові. — С меня прошлый год какой-то урод ленточку сорвал. Да еще и пинка под зад дал. Эх, нет на них Сталина.

У Львові на святкову ходу зібралися близько сотні пенсіонерів. Люди вирушають до пагорба Слави. Вздовж дороги через кожні 10 м — по двоє-троє міліціонерів. Також правоохоронцями оточений і весь пагорб. З правого боку — 18 автобусів з міліцією. Ще три на вул. Пасічній, за 300 м.

З лівого боку пагорба зібралися близько тисячі людей з квітами та георгіївськими стрічками. Нікого з них не пропускають. Люди намагаються протиснутися між міліціонерами. Матюкають їх.

— Та что за страна дебилов! — вигукує з натовпу чоловік в голубій сорочці з букетом жовтих тюльпанів.

— Ганьба! — скандує натовп.

Об 11.00 відбувається офіційне покладання квітів владою області та міста. Після цього людей починають пропускати на пагорб Слави.

— Прапор! Комуняки прапор розгорнули! Там, де могили є. Бігом туди! — кричить поголений налисо чоловік у спортивній формі.

Комуністи й націоналісти починають лаятися. Батько нардепа-комуніста Олександра Голуба 69-річний Володимир Голуб дістає з-під куртки червоний прапор. Розгортає його і підіймає над головою. На нього одразу ж кидаються кілька націоналістів. Хапають прапор. Намагаються порвати. Зо два десятки міліціонерів кидаються в натовп. Відтягують націоналістів. Комуністів беруть у кільце, хапають їх за руки. Виводять до своїх автобусів.

До Донецького меморіального комплексу "Твоїм визволителям, Донбас" звозять близько чотирьох тисяч людей, переважно літніх. Мітинг відкриває "регіонал" 65-річний Володимир Рибак.

— От имени Виктора Федоровича, от полуторатысячной армии "регионалов" и от себя лично хочу высказать нашу сыновью любовь, — каже. — Наше государство виновато перед ветеранами, что до сих пор их проблемы полностью не решены. Поэтому президент выступил с социальными инициативами!

З боку, де стоять воїни-афганці, освистують Рибака.

— К Дню Победы президент объявил о повышении разовых выплат ветеранам. Пересчитайте, свистеть будете позже, — продовжує Рибак.

З натовпу ветеранів, що сидять навпроти трибуни, виносять 100-річну жінку. Вона знепритомніла на 30-градусній спеці. Жінку забирає "швидка".

— Из восьми человек, обратившихся за помощью к нашей бригаде, семь — дети. Школьники теряют сознание из-за жары, их же согнали сюда к семи утра. Дети сейчас компьютерные, никто не занимается спортом, а на жаре 4 часа с такой физподготовкой не простоишь, — розповідає лікар.

Одночасно з офіційними урочистостями до Дня Перемоги в Черкасах провели акцію опозицінери. Прихильники Юлії Тимошенко вийшли з готелю "Черкаси" з транспарантами, національними і партійними прапорами.

Тимошенківці стали праворуч від дороги, що веде до пагорба Слави. Чекають на  губернатора Сергія Тулуба. Він іде в колоні ветеранів війни. До синьо-жовтих кульок опозиціонери прив'язують транспарант із зображенням усміхненої Тимошенко та словами привітань до Дня Перемоги.

Губернатор Сергій Тулуб теж переходить на протилежний від опозиціонерів бік колони. Кладе квіти до монумента загиблим. Саме в цей час на скульптурі жінки-батьківщини гасне Вічний вогонь.

— Такого ще не було за всі роки, що я пам'ятаю, — дивується жінка років 60.

Зараз ви читаєте новину «Вічний вогонь погас перед губернатором ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути