четвер, 14 травня 2009 17:46

Вибори президента відбудуться в січні 2010 року

Виборів президента України 25 жовтня не буде — так постановив Конституційний суд. Раніше цю дату визначив своєю постановою парламент.

— Призначаючи вибори, Верховна Рада керувалася порожніми статтями Конституції, — оголошує рішення голова суду Андрій Стрижак, 61 рік. — Згідно діючого Основного закону вибори призначаються на останню неділю п"ятого року повноважень президента.

Верховна Рада ухвалила свою постанову 1 квітня. "Регіонали" тоді дали 174 голоси, "бютівці" — 155. Їх підтримали комуністи, "литвинівці" та частина "нашоукраїнців". Президент Віктор Ющенко у відповідь подав до Конституційного суду.

Депутати посилалися на старі норми Конституції. Там було записано, що главу держави обирають в останню неділю жовтня. Але 2004 року Основний закон змінили. Ющенко став президентом у січні 2005-го, отож п"ять років його правління минає в січні 2010 року.

— Ми намагалися максимально обійти дату виборів, бо її призначають нардепи, — запевняє суддя Іван Домбровський, 62 роки. — Але Конституція регулює вибори президента. І там написано, коли вони можуть відбутися.

Тепер Верховна Рада має визначити нову дату проведення президентських виборів.

Зараз ви читаєте новину «Вибори президента відбудуться в січні 2010 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути