середа, 21 вересня 2011 08:11

Ветерани-афганці увірвалися в Раду
11

Фото: Фото: Ольга Каменєва

20 вересня ветерани війни в Афганістані та чорнобильці прорвали кордон міліції та ввірвалися до фойє Верховної Ради. Вимагали, щоб народні депутати не голосували у другому читанні урядовий законопроект, яким Кабміну надається право самому визначати, хто і скільки матиме пільг.

Уранці люди стоять за метровим парканом, який відокремлює Раду від вул. Грушевського. Мітингувальників близько 10 тис. Тримають сині прапори громадської організації "Ніхто крім нас", гасла: "Учасники бойових дій ще живі!", "Руки геть від чорнобильського закону", "Депутат! То так ти захищаєш права ветеранів?". Повз них нардепи йдуть на сесію.

— Они хотят отнять у меня право на мои льготы, — каже афганець 48-річний Сергій Писін із Донецька. — Я сейчас имею скидку на оплату жилья 50 процентов, льготы на бензин и на проезд в общественном транспорте. Это хотят забрать на рассмотрение Кабмина. Есть у Азарова деньги — он подпишет распоряжение на льготы, а нет настроения — будет заниматься геноцидом всех социальных групп.

— Мы были здесь в апреле, — говорить зі сцени в мікрофон організатор мітингу, афганець Олександр Ковальов, 44 років. — Тогда к нам выходил Ефремов и обещал, что закон принят не будет. Но потом они изменили его номер и очень быстро протянули в Раде. Они нас не услышали. Поэтому сегодня мы не будем расходиться и будем ждать, пока они снимут этот закон.

У нього вириває з рук мікрофон 43-річний Микола Семеняк. Він у плямистому камуфльованому одязі.

— Или мы добиваемся своего, или выносим их оттуда, — показує на Раду. — Мирно ничего не получится. Мы сюда пришли не просить, а требовать.

— Не надо! — кричать йому інші організатори мітингу.

— Надо! За мной.

Семеняк зістрибує зі сцени й кидається до залізного паркана. Із різних боків на огорожу навалюються інші. Ламають її в кількох місцях. Близько 100 міліціонерів беруться під руки й намагаються зупинити натовп. За хвилину натовп заполонив площу біля парламенту. Дехто піднімається сходами до дверей, через які заходять депутати. У цей час на майдан забігають колони бійців спецпідрозділу "Беркут" — осіб 200. Із них зривають шоломи, з матами б'ють їх по головах. Вклинюються в натовп і розбивають його на невеликі групи.

Міліціонери навалюються один на одного, зіштовхують людей із ґанку Ради.

— Вы кому присягу давали, суки паршивые! Хлопцы, не трогайте пацанов! — кричать їм учасники акції.

— Уйдите, вас задавят! — кричить правоохоронець жінці років 60.

Восьмеро мітингувальників прориваються до приміщення Ради. Розбивають шибку в дверях. У одного з них на голові пов'язка "Голодую". За 7 хв. їх звідти виштовхують "беркутівці". Зчіплюють двері зсередини металевими скобами.

— В тамбуре перед вторыми дверями нас остановила внутренняя охрана, — розказує 40-річний Андрій Алюнін. У нього на вусі скипіла кров. Показує синці на ребрах. — Там тесно — двоим не развернуться. Они нас повалили, пустили какой-то газ и вытолкали. Нескольких повалили и прошлись сверху.

Між мітингувальниками на вулиці опиняється лідер фракції Партії регіонів 57-річний Олександр Єфремов. Він вийшов із Ради. Притискається до стіни, щоб не затягли в натовп.

— Вы меня звали, и я пришел, — закладає руки в кишені.

— От вашей работы мне ни холодно, ни жарко. Работали с вами, работали, а толку никакого. Сколько вы Януковичу на дачу выделили? 85 миллионов? А нам сколько нужно? Около 2 миллионов, чтобы всех льготников удовлетворить.

Єфремов проштовхується до сцени. Це близько 100 м. Там 10 хв. спілкується з організаторами мітингу.

— Мы договорились! — кричить зі сцени Олександр Ковальов. — Сделайте Ефремову коридор, он идет в Раду.

Люди розступаються, пропускають депатата.

— Ганьба! Говнюк! Скидай мандат! — кричать йому в спину.

У Єфремова проступають білі плями на обличчі. Хтось штовхає його в плече. На нього плюють і обливають водою.

У Раді починається обід. Усі нардепи із владної більшості прямують підземним переходом до парламентських комітетів. Вони розташовані по інший бік вул. Грушевського.

Мітингувальники далі стоять під парламентом. Свистять і кричать: "Банду геть!". Підбирають зірвані ордени ветеранів. Жменями несуть їх і висипають у картонну коробку. Інші підходять і шукають там свої нагороди. Організатори кажуть, що стоятимуть, доки законопроект не знімуть із розгляду. Однак депутати планують повернутись до нього в четвер.

— Снять законопроект невозможно. Нужно найти компромисс, — говорить Ефремов. — Мы сейчас создали рабочую группу во главе с Сергеем Тигипко, будем вносить правки. Туда войдут представители афганцев и чернобыльцев.

Зараз ви читаєте новину «Ветерани-афганці увірвалися в Раду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути