середа, 17 листопада 2010 10:45

"Великі підприємства зможуть знизити зарплати"

"Усі, як на війну йдуть", — каже літня жінка біля столичного метро Хрещатик.

Вона продає засоби для боротьби з тарганами. Повз проходять колони людей, прямують до Верховної Ради. Там розпочинається мітинг проти нового Податкового кодексу. В сусідньому парку стоїть десяток автобусів з міліціонерами.

У вівторок о 9.00 біля парламенту зібралися кілька тисяч людей. Кричать: "Ганьба!", "Геть Азарова!" Мітингувальники дудять у дудки, машини, що проїздять дорогою, сигналять.

В автомобільній пробці за кілька метрів від Верховної Ради — сіра "Тойота Кемрі" лідера Компартії Петра Симоненка. Він виходить через задні двері з папкою під рукою, біжить до депутатських комітетів, що навпроти. Звідти підземним ходом іде в парламент.

Через кожні 10–20 хв. під його стінами збільшується кількість мітингувальників. Тримають таблички з назвами своїх міст. На залізний паркан чіпляють плакати: "Ні податковому терору!", "Не хочемо йти в тінь!", "Ні рабству!" Натиск людей стримує кордон міліції.

— Нам міліція не те що не заважала, вона нам ще й "зелене світло" дала, щоб ми нормально доїхали, — відривається від своєї дудки львів'янин 59-річний Роман Бухира. — Нас більше як тисяча зі Львова приїхало.

Біля нього б'є палицею в нове оцинковане відро 25-річний Сергій із Нікополя Дніпропетровської області:

— Торгую на ринку битовою хімією. Працюю первий рік, але життя  немає. Якщо виходить три тисячі доходу, то це свято.

— Що за країна? Cтрану cтроять для олігархів, а нас душать, — повертає голову в наш бік 34-річний Роман. — Владі невигідно, щоб в країні був малий і середній бізнес. От у Львові є кілька величезних гіпермаркетів, де набір інструментів 900 гривень. А в мене на базарі — 700. Цей магазин покриває хтось із міністрів чи депутатів. Тому вони борються з конкуренцією.

Повз людей не зупиняючись ідуть нардепи.

— Пролітають пулями, — говорить киянка Наталя, 52 роки. — Бачу у депутаток туфлі по півтори тисячі доларів. Машини, видно, ставлять подалі. Бояться, щоб ми тут не погромили.

О 9.50 в сесійній залі "бютівці" чіпляють плакати: "Народу — нові податки. Олігархам — нові мільярди". На місцях нардепів лежать стоси аркушів — проект Податкового кодексу. Кажуть, він з чотирьох томів.

— У зв'язку з тим, що ми маємо розглядати достатньо об'ємне, чутливе і відповідальне питання, є така пропозиція — вечірнє засідання Верховної Ради продовжити до 22.00, — звертається до депутатів спікер Володимир Литвин, 54 роки.

Ті підтримують пропозицію. Але проти трансляції сесії на вулицю.

— Сьогодні кодекс неможливо ухвалити, оскільки це документ великого обсягу. Ми вперше за останні роки зіткнулися з такою роботою. Тим більше, будемо приймати його постатейно, — пояснює лідер Партії регіонів Олександр Єфремов.

Об 11.00 біля Ради мітингувальникам бракує місця. Вони виходять на дорогу. Рух машин зупиняється. Люди кидають на подвір'я парламенту рулони туалетного паперу, помідори, цибулю.

"Бютівці" Юрій Одарченко, Сергій Сас і Михайло Волинець заносять до сесійної зали кульки. На них причеплений аркуш із зображенням дулі. Пускають їх. Кульки зависають під куполом.

— Зараз поставлю на голосування, щоб вирахувати з депутатів в 10-кратному розмірі із зарплати за ту ганьбу, яку вони творять, — нервує Литвин.

Розглядають перші 100 поправок до кодексу. Всі зауваження опозиції відхиляють. У кулуарах Верховної Ради криків із вулиці не чути. Депутати перемовляються, що зібралися понад 10 тис. людей. Поспішають до вікон.

— Мої любі земляки, тримайтеся, — тисне руки людям на вулиці нардеп Олег Ляшко. Він стоїть за металевим парканом по інший бік від натовпу.

— Нас ніхто не чує, — кричать йому. — Янукович стільки всього обіцяв — і середній, і малий бізнес збереже, і податкові канікули зробить.

— Ми прийдемо до влади, все відмінимо, — відповідає з посмішкою Ляшко. — Не переживайте. А ви на них натискайте, натискайте.

Він йде до трибуни виступати. Каже, що прийняття кодексу знищить спрощену систему оподаткування малого і середнього бізнесу. Документ вигідний лише великим підприємствам, адже вони отримають "колосальні пропозиції на ринку праці й зможуть знизити зарплати".

О 13.00 до мітингувальників приїжджає лідер БЮТу Юлія Тимошенко, 49 років. Її зустрічають оплесками і вигуками "Юля!"

— Якщо натиснуть кнопку і приймуть Податковий кодекс, ми з вами зобов'язані продовжити боротьбу, — говорить вона у мікрофон. — Його мусить підписати президент держави. Тому наступне, що ми можемо зробити, це прийти так само до того палацу на Банковій і сказати своє слово: "Не підписувати!"

Під скандування "Юля! Юля!" Тимошенко півтори години обходить мітингувальників і тисне їм руки. З мегафонів лунає пісня часів Майдану 2004 року "Разом нас багато". З вікон на натовп виглядають депутати.

Підприємцям нав'язують касові апарати

Одну з вад нового Податкового кодексу пояснює народний депутат від НУ-НС член комітету з підприємництва Ксенія Ляпіна, 46 років:

— Дрібним підприємцям нав'язують касові апарати. Усіх їх, із оборотом коштів до 600 тисяч гривень, зобов'язують вести повний облік на підставі первинних документів. На кожен перелік товару треба оформлювати накладні, кожен продаж треба фіксувати. У підприємця-спрощенця це забере половину його часу й наполовину збільшить непродуктивні видатки. А це додатковий обсяг роботи, час. Тільки витрати на ведення обліку заберуть понад 6 процентів обігу реалізації. Ось чому підприємці категорично проти кодексу.

Зараз ви читаєте новину «"Великі підприємства зможуть знизити зарплати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути