вівторок, 03 вересня 2019 07:35

"Вектор Яценюка і Гройсмана залишиться"

— Новий уряд не є партійним або коаліційним. Напряму підпорядкований президенту. Буде інструментом реалізації політичного бачення Зеленського, — говорить політолог Володимир Фесенко, 60 років.

— Цей Кабмін технократичний (коли урядують віддалені від політики фахівці. — ГПУ). Вперше більшість міністрів взагалі не працювали в держуправлінні або на високих урядових посадах.

Є ті, кого ми не знаємо. Але є люди відомі, мають хорошу репутацію. Включно з прем'єром Олексієм Гончаруком. Це відкриває можливість для реформ. Важливо, щоб нові міністри не втратили здоровий глузд. Можуть захопитися змінами й нарватися на суспільне невдоволення. У соціальних питаннях варто бути обережними, робити виважені кроки. В умовах відсутності досвіду головне — системність і вдалий менеджмент. Поки що не знаємо, кого нові міністри приведуть у команді.

Які будуть перші дії, рішення нового уряду?

— Найбільш резонансною та неоднозначною зміною стане створення ринку сільськогосподарської землі. Новий уряд ітиме шляхом ліберальних реформ. Продовжуватиме співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Не змінюватиме загальний вектор, який започаткував Кабмін Яценюка та Гройсмана. Але можуть бути тактичні перестановки. Наприклад, у рамках медреформи треба створювати страхову медицину. Міністерство Уляни Супрун не робило цього.

Уряд може зменшити соціальне забезпечення. Наприклад, підвищити пенсійний вік. Молодий електорат влади нормально це сприйме.

У Кабміні залишили колишніх міністрів МВС Арсена Авакова й фінансів Оксану Маркарову.

— Це логічно. В Кабміні повинні бути стабілізатори — люди з досвідом. Маркарова має забезпечити фінансову стабільність. У середині вересня Рада повинна розглядати проект бюджету на наступний рік. Важливо зробити це без проблем, бо цьогоріч маємо виплатити велику частину зовнішнього боргу.

Аваков має відповідати за безпекову стабільність і громадський порядок. Нова влада трохи побоюється вулиці. Проте він буде тимчасово на посаді. Доки в команді Зеленського не підшукають заміну. До того ж, хочуть зменшити його повноваження, передавши Національну гвардію у підпорядкування президенту.

Зараз ви читаєте новину «"Вектор Яценюка і Гройсмана залишиться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути