пʼятниця, 02 грудня 2011 08:50

"Важливо замінити Тігіпка й Табачника"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Володимир Чемерис: ”Треба чекати, коли вимоги різних соціальних груп зіллються в один великий потік. Тоді відбудеться соціальна революція”
Володимир Чемерис: ”Треба чекати, коли вимоги різних соціальних груп зіллються в один великий потік. Тоді відбудеться соціальна революція”

— Нинішні акції протесту проходять без політичного підтексту, а мітингувальниками рухають життєві потреби, — вважає співкоординатор акції "Україна без Кучми" 49-річний Володимир Чемерис. — 2004-го люди розчарувалися, коли хотіли змінити одного президента на іншого. Зрозуміли, що від такої рокіровки їхнє життя не поліпшується.

До чого можуть призвести акції протесту чорнобильців та афганців?

— Зокрема, до відставки уряду. Важливою була б заміна двох міністрів — Сергія Тігіпка та Дмитра Табачника. Один наступає на права людей у соціальній сфері, інший — в освітній. Треба їх провчити.

Але часткові поступки не змінюють систему, бо при владі є великий капітал. Влада і політична опозиція проводять так звані реформи в своїх інтересах. Треба чекати, коли вимоги різних соціальних груп зіллються в один великий потік. Так сталося під час акції "Україна без Кучми", після президентських виборів 2004 року. Тоді відбудеться соціальна революція. Коли — може сказати лише Нострадамус. Після "України без Кучми" думали, що знадобиться ще років 10. А Майдан стався через три.

Влада боїться соціальних виступів?

— Так. Вони вже чисельніші за політичні. Подивіться, як київська міліція не дає встановити чорнобильцям намети. Вони бояться, що містечко може розростися до величезних розмірів. Реакцією на протести є й те, що Янукович дав вказівку генпрокурору розслідувати загибель у Донецьку шахтаря Геннадія Конопльова. Вони злякалися, бо ця подія викликала серед людей хвилю солідарності.

Як політичній опозиції скористатися ситуацією й підвищити свою популярність?

— Вона цього не може зробити, бо, як і влада, представляє великий капітал. Народ уже бачив цих людей при кермі.

Що корисного із цих протестних виступів може винести суспільство?

— Усвідомлення, що за свої права треба боротися. Мирні зібрання — дієвий метод. Студенти так добилися скасування платних послуг в університетах. Підприємці домоглися президентського вето на Податковий кодекс.

Чи можуть чорнобильці, афганці оформитися в політичну силу для участі у виборах?

— Така політична сила повинна з'явитися знизу. Я би уявляв її як широкий соціальний рух, подібний до польської "Солідарності". Він має об'єднати студентів, чорнобильців, робітників та селян.

Які ще верстви на межі збурення?

— Робітники. Ми мало знаємо про їхні акції протесту, але вони є. Великі виступи робітничого класу пройдуть, коли влада прийматиме в парламенті феодальний Трудовий кодекс.

Зараз ви читаєте новину «"Важливо замінити Тігіпка й Табачника"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути