середа, 26 вересня 2012 00:00

Василя Волгу засудили на п'ять років

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Екс-голова Держфінпослуг Василь Волга спілкується зі своєю дружиною Владиславою (ліворуч) та прийомною донькою Оленою перед початком судового засідання. 24 вересня
Екс-голова Держфінпослуг Василь Волга спілкується зі своєю дружиною Владиславою (ліворуч) та прийомною донькою Оленою перед початком судового засідання. 24 вересня

Колишній голова Держфінпослуг 44-річний Василь Волга стоїть у клітці в Шевченківському райсуді Києва у понеділок 24 вересня. На ньому темно-синій смугастий костюм. Крізь ґрати чоловіка тримає за руку дружина Владислава. Яскраво-червоний лак на її нігтях контрастує з чорною сукнею.

Кілька хвилин вони перешіптуються. Поруч старший син Волги від першого шлюбу, Василь, зосереджено щось робить на планшетному комп'ютері. На лаві сидить донька Олена. До зали протискається молодший син — Ілля. Цілує батька крізь ґрати.

— Став зовсім великий, — усміхається підсудний. Тисне хлопцеві руку.

Головуюча у справі суддя Тетяна Овсепян призначила виголошення вироку на 11.00. За півгодини до початку "грифонівець" вішає на двері оголошення, що засідання переносять на 14.00.

Першими до зали запускають учасників процесу. Потім журналістів. Приміщення переповнене. Люди стають у дверях, дехто лишається в коридорі.

Волгу визнали винним у спробі отримати хабара 4 млн грн. Співучасниками проходять колишні підлеглі голови Держфінпослуг — Віктор Адамович, Олег Чернушенко, Євген Гантімуров. Також екс-чиновника звинувачують у розтраті бюджетних коштів унаслідок незаконного оформлення свого водія Віталія Присяжнюка головним спеціалістом відділу стандартів. Це завдало збитків державі на 47 тис. грн.

— Які у вас умови утримання в Лук'янівському СІЗО? — запитують у підсудного журналісти із залу.

— Можна жити, не шикувати, — відповідає російською Василь Олександрович. Підводиться. З півлітрового термоса наливає у кришку кави. Робить кілька ковтків. — Єдине — баланда несмачна. Капуста не завжди вдала буває. У шахи виграв у всіх, — поправляє окуляри. — Кого не вистачає, то це Олександра Олександровича Мороза. Він добре грає. Ну, це я до слова.

Присутні сміються. Судді заходять із запізненням на 2 год. 5 хв. Стають у ряд за столом. Андрій Трубніков відкриває товсту папку й зачитує вирок. Слів майже не чути. Прочитані аркуші кладе на стіл.

— Все будет хорошо, — шепоче дружині Волга. Затуляє лице та очі рукою.

Годину Трубніков читає показання свідків. Передає теку Тетяні Овсепян. Вона як докази наводить фрагменти телефонних розмов і СМС-повідомлень підсудних.

Племінниця Марія фотографує дядька на мобілку. Показує йому знімок. Волга всміхається. Опускає очі. Похитується.

Суддя Дмитро Ястребов переходить до епізоду із незаконним оформленням водія на посаду головного спеціаліста:

— Присяжнюк продовжував виконувати функції особистого водія. Відвозив дітей до школи, забирав дружину з дискотек.

Підсудний криво всміхається. Потягується. Від сорочки відлітає ґудзик.

Через 4 год. Ястребов оголошує вирок — п'ять років ув'язнення без конфіскації майна. Через хронічне захворювання хребта Волги та неповнолітню дитину термін зменшили на рік від того, що просила прокуратура. Зал зустрічає присуд цілковитою тишею. Суддя читає далі: Гантімурова засуджують на п'ять років із випробувальним терміном у три, Адамовича й Чернушенка — на чотири роки із випробувальним терміном два. Присяжнюка — на три роки із випробувальним два.

Дружина стискає губи. Мало не плаче.

— Вам усе зрозуміло? — питає суддя у Волги.

— Все в порядку, ваша честь, — насуплюється він.

Судді виходять із зали.

— Чи буде апеляція? — кричать Волзі журналісти.

— Зараз будемо вивчати матеріали, думати й готувати її, — відказує.

Справа екс-голови Держфінпослуг Василя Волги є суто політичною, вважає політолог 59-річний Віктор Небоженко:

— Союз лівих сил, що очолював Волга, був конкурентом на виборах для Компартії. Вона зараз набирає до 7 відсотків голосів. Якби балотувалася сила Волги, ця цифра була б між ними поділена. "Регіони" побачили, що він має перспективу і може відібрати ліве російськомовне населення. Тому його посадили. У Волги залишається політичне майбутнє. Він може стати одним із тих, на кого зробить ставку Москва.

Кого посадили за теперішньої влади

На сім років засудили екс-прем'єра Юлію Тимошенко — за перевищення службових повноважень під час підписання газових контрактів із Росією.

Чотири роки отримав колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко — за нецільове використання коштів та прилаштування водія Леоніда Приступлюка до департаменту оперативної служби.

На п'ять років ув'язнили колишнього виконувача обов'язків міністра оборони Валерія Іващенка — за незаконне відчуження майна. У серпні він виграв апеляцію і вийшов на волю.

Колишньому голові Верховної Ради Криму "регіоналу" Анатолієві Гриценку дали два роки умовно — за перевищення влади під час відчуження землі.

 

Зараз ви читаєте новину «Василя Волгу засудили на п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути