четвер, 18 серпня 2011 06:19

Василь Джарти помер після двох операцій

 

У ніч проти середи на 54-му році життя помер прем'єр-міністр Криму Василь Джарти. Він хворів на рак підшлункової. Півроку тому його оперували в Німеччині. Повторно — кілька тижнів тому у Москві. Кажуть, привезли туди у дуже важкому стані.

Джарти помер у кримському пансіонаті "Гліцинія", де проходив післяопераційну реабілітацію. Напередодні причащався.

— Він справді дуже погано виглядав, — розповідає один із нардепів-"нунсівців". — Усі сподівалися, що після першої операції піде на поправку. Але коли його повезли на другу, стало зрозуміло — довго не протягне.

Джарти поховають 18 серпня у місті Макіївка на Донеччині. Він довго там працював. Мав прізвисько Вася Макіївський або Василь Макеєвич. Починав помічником електрослюсаря на шахті. Наприкінці 1980-х пішов у бізнес. Називав себе першим кооператором Макіївки — торгував квітами, працював таксистом, вирощував кавуни й сам продавав їх на базарі.

— На позичені гроші купив автомат із виробництва пластмаси, і справи пішли краще, — розповідав.

На початку 1990-х очолив кооператив "Гірняк", товариство "Квазар". 1998-го пішов у політику. Став мером Макіївки. З 2002 року — перший заступник губернатора Донецької області.

— На цій посаді із Борисом Колесніковим він фактично виконував роль "смотрящого" від Ріната Ахметова, — говорить Борис Пенчук, голова правління фонду "Антикорупція".

2006-го Джарти очолив всеукраїнський виборчий штаб "Регіонів". Двічі проходив у нардепи, був міністром з охорони навколишнього середовища в другому уряді Януковича. Торік у березні його призначили прем'єром Криму.

У Джарти залишилася дружина Наталія, вчителька англійської. Їхня старша донька Вікторія працює заступником голови Господарського суду столиці. Менша Ольга теж планує працювати суддею.

 

"Здійснив переворот у кримській політиці"

Перебування Джарти на посаді прем'єра автономії можна називати "добою Джарти", вважає голова Комітету з моніторингу свободи слова в Криму, журналіст Володимир Притула, 46 років:

— Він здійснив радикальний переворот у кримській політиці. Показав, що Крим не є ані російським, ані проросійським. Він, "донецький", виявився набагато ближчим до більшості кримчан, ніж доморощені проросійські групи.

Джарти довів, що Київ може проводити жорстку політику проти радикальних груп на півострові без серйозних наслідків із боку Росії. Зумів налагодити ефективний діалог із меджлісом кримськотатарського народу. Якщо цей діалог перервуть, це буде одним із найгірших наслідків смерті Василя Джарти.

На всіх посадах у Криму тепер працюють "макіївські".

— Якщо виступити з державницьких позицій, то всю цю групу треба відправити назад у Макіївку, а призначити професійно підготовлену команду, відому кримчанам і таку, що має серед них авторитет, — вважає колишній начальник кримської міліції, нардеп-"нунсівець" Геннадій Москаль, 60 років.

 

Зараз ви читаєте новину «Василь Джарти помер після двох операцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути