Ексклюзиви
вівторок, 15 березня 2011 09:34

Василь Онопенко залишився головою Верховного суду

46 суддів Верховного суду піднімаються мармуровими сходами до зали пленумів. Розсідаються по периметру на крісла з бордовою оббивкою. Верховний суд розміщений у центрі Києва в Кловському палаці. Позаторік на його реставрацію витратили 134 млн грн.

Судді зібралися, щоб висловити недовіру своєму голові 62-річному Василю Онопенку. Мовляв, він самоусунувся від участі в судовій реформі. Через це Верховний суд втратив більшість своїх повноважень. На посаді голови Онопенко не розглянув жодної справи, закидають йому опоненти.

Василь Онопенко заходить усміхнений. Вітається з колегами. Сідає поруч зі своїм заступником Анатолієм Яремою. Згодом присуває стілець до судді 60-річної Лілії Григор'євої, яка очолила оргкомітет зі збору підписів про недовіру голові. Кажуть, що ідея зняття Онопенка йде з вищих кабінетів виконавчої влади. Нібито підписантам давали по $500 тис.

— Як почуваєтеся? — питає він в Григор'євої.

— Погано, я на лікарняному, — відповідає вона.

— Здоров'я важливіше посад.

Лілія Григор'єва просить пресу вийти.

— Верховний суд — не закрита компанія, — заперечує їй Василь Онопенко. — Сьогодні не ХIX століття, і це не двір королеви Єлизавети ІІ.

Обговорюють це питання майже годину. Судді голосують за те, щоб залишити журналістів у залі. Проти — 19 осіб. Стільки підписали подання про висловлення недовіри Василеві Онопенку.

— Верховний суд є прикладом того, що не все в цьому світі купується та продається, що не всіх можна загнати у стійло, — каже за трибуною Василь Онопенко. — Знищення Верховного суду призведе до ліквідації судової влади. Верховний суд за фаховим складом є найкомпетентнішим в Україні. Це прекрасно розуміють ті, хто тривалий час працював на руйнування суду, приймаючи для цього відомі законодавчі заходи та закони. Замість того, щоб визнати поразку і некомпетентність, вони продовжують боротьбу за ключові принципи судової реформи.

— Підстав для обрання Онопенка головою не було, — говорить із місця суддя 53-річний Микола Гусак. — Він не був суддею Верховного суду, займався політикою (був головою Української соціал-демократичної партії, нардепом-"бютівцем". — "ГПУ"). Привніс політику і сюди. Ми злукавили, коли голосували за нього, й тепер пожинаємо плоди. Я зробив гріх, коли голосував за Онопенка. Маємо покаятися та очиститися.

— Я рада, що деякі судді вирішили покаятися в своїх гріхах, але попрошу не переносити це на мене як суддю Верховного суду, — каже суддя Світлана Вус, 54 роки. — Кайтеся, їжте землю, але нас у це не втягуйте.

Судді йдуть у кімнату для таємного голосування. За півгодини оголошують результати: 17 — за відставку, 28 — проти. Один бюлетень визнають недійсним. Для того, щоб звільнити Онопенка потрібно було більше половини голосів.

Термін повноважень Василя Онопенка закінчується у вересні цього року.

Тиск на родину Онопенка посилиться

За висловленням недовіри голові Верховного суду Василеві Онопенку стоять група президентських юристів — Сергій Ківалов та Андрій Портнов. Так вважає 54-річний Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій:

— Вони хотіли б мати повну монополію на судовий ресурс в Україні. Онопенко не дає цього утворити. Тепер може посилитися тиск на його родину. І тут головною мішенню може вже не бути його зять — колишній замміністра юстиції Євген Корнійчук. Арешт Корнійчука показав, що це на Онопенка не діє. Для суду те, що залишився Онопенко, означатиме: повернення повноважень суду за вимогою Венеціанської комісії пригальмують. Якби прийшла людина влади до керівництва Верховного суду, тоді менше було б ризиків повернути повноваження. А так ця ситуація законсервується на певний час.

 

Зараз ви читаєте новину «Василь Онопенко залишився головою Верховного суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути