вівторок, 24 вересня 2013 05:00

В Україні впроваджують несправжню політику

— У країнах світу парламентські конфлікти розв'язують іншими методами. Фракції мають спеціальні переговорні команди, які активно по 5 годин на добу працюють задля захисту інтересів політичних сил, — каже політолог Віктор Небоженко, 60 років.

У Конгресі США, польському сеймі, країнах Латинської Америки суперечки узгоджують через родичів, авторитетів, експертів. Це не виносять на публіку. У нас ці механізми практично не діють. Конфлікти виливаються у використання примітивних методів: бійок біля трибуни, захоплення мікрофона. Це через те, що інтелектуальніші методи не працюють.

В Україні активно впроваджують несправжню політику, таке собі політ-шоу. Повільно через "шустерів" та "кисельових" до нас почала проникати політика жестів і самолюбування. Їй притаманне все від театру: бійки, публічні "образи", "плач", макіяж і крик. Запевняють, що люди хочуть таке бачити. Але це не так. Українців привчили до того, що політика — скандал. Хоча наша історія свідчить про протилежне. Політика для нас завжди була гіркотою, драмою і трагедією.

Бійками вирішити питання у парламенті неможливо. Адже у нас — президентська республіка. Рішення ухвалює глава держави. Те, що відбувається в Раді, ще й вигідне президентові. На фоні мертвого парламенту добре виглядає "присмерковий" президент. Як кажуть, на безриб'ї і рак риба. Хоча сама Партія регіонів від цього не виграє. Опозиція ж підтримує інтерес до себе, коли б'ється.

Бійки з парламенту і телеекрана починають переходити на вулиці. Це небезпечно, бо зупинити їх там буде важко.

Італійські парламентарії хапали одне одного за горло

В Італії позаторік під час розгляду пенсійної реформи опозиціонер Клаудіо Барбото звинуватив прем'єра Фабіо Ренієрі в незаконному призначенні високої пенсії своїй дружині. Той схопив опонента за горло. Почалася колотнеча.

У Болівії під час засідання конгресу 2009 року побилися опозиціонер Фернандо Родгірес та представник президентської партії Ево Моралес.

2005-го у Держдумі Росії заступник голови фракції "Родина" Андрій Савельєв дав ляпаса лідеру ліберально-демократичної партії Володимирові Жириновському. Після того побилися 15 депутатів цих фракцій.

Зараз ви читаєте новину «В Україні впроваджують несправжню політику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути