Ексклюзиви
четвер, 22 жовтня 2020 05:40

У Черкасах з'явився власний меч Екскалібур

У черкаському сквері Юність з'явилася незвична історична пам'ятка — 3,5-тонний камінь зі встромленим у нього тесаком. Символізує історію створення Черкас, свободу та міць містян.

Повноцінно обладнав пам'ятний знак лідер черкаського осередку "Національний корпус" 30-річний Дмитро Кухарчук разом із однопартійцями.

— Нам пощастило жити в Черкасах. Це історичне місто на крутих схилах Дніпра. Місто, яке бачило війни та повстання, розквіт і занепад, — каже Кухарчук. — Щодо точної дати заснування Черкас тривають дискусії в середовищі науковців. Умовно можна вважати періодом заснування початок так званої "литовської" доби в історії України. Саме литовсько-руське військо нанесло ряд поразок ханам Золотої Орди, які означали звільнення нашого краю від татарського панування. Найкраще ту епоху символізує ця зброя. Поляки та литовці такий клин називали кордом. Руські воїни — тесаком. Обидва варіанти збереглися в історичних джерелах. Легенди про меч у камені були поширені в середньовічній Європі. Нехай відтепер і в нас буде своя оповідь. Кажуть, той, хто витягне цей корд, отримає владу над нашим містом. Його можна зламати, але витягти нереально. Так само неможливо зневолити людей, які живуть у Черкасах. Нехай це буде символом для міста. Пам'яттю, яка увіковічить всіх воїнів, які змагалися проти Золотої Орди від тих часів і до сьогодні. Адже всім нам відомо, що зараз це — Російська Федерація.

Пам'ятка нагадує меч британського короля Артура Екскалібур. За задумом нацкорпусівців, може стати вдалою туристичною візитівкою Черкас.

— У європейських містах є багато таких дрібних статуй, що додають колорит. Наприклад, брюссельський хлопчик, який дзюрить. І ми подібне матимемо. Туристи приходитимуть подивитися на меч, спробувати витягнути, сфотографуватися чи ж потерти ручку на удачу, — додає Кухарчук.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах з'явився власний меч Екскалібур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути