пʼятниця, 12 липня 2013 05:45

Успішнішим був лише тіньовий уряд "регіоналів"

"Свобода" збирається створити Уряд національної альтернативи на чолі з народним депутатом Олександром Сичем (екс-головою Івано-Франківської облради.  — "ГПУ"). Він найближчим часом має представити міністрів.

— Контролюватимемо діючу владу, — пояснює нардеп-"свободівець" 42-річний Олексій Кайда. — Перші кроки у цьому напрямку вже робимо — постійно ходимо на засідання уряду. Виявили, що по понеділках відбувалися так звані таємні засідання, де приймали все без преси. Після наших відвідувань їх відмінили. Також офіційно подаватимемо альтернативні урядовим законопроекти. Якщо в наших партнерів — УДАРу та "Батьківщини" — є бажання долучитися до цієї роботи, ми не проти.

"Свобода" створює тіньовий уряд для піару свого лідера Олега Тягнибока, як кандидата у президенти, вважає політтехнолог 38-річний Тарас Березовець:

— Уряд національної альтернативи є повторенням технологій, що використовували Партія регіонів та "Батьківщина". Успішний тіньовий Кабмін був лише в "регіоналів" 2007 року. Тоді вони отримали перше місце на парламентських виборах, а згодом Віктор Янукович став прем'єром. Багато "тіньовиків" перейшли до його уряду. У "свободівців" були проблеми із формуванням списку на парламентські вибори. Що вже говорити про формування уряду. Без участі решти опозиційних сил така ініціатива малоперспективна. А "Батьківщині" й УДАРу не з руки приєднуватися до молодшого партнера. Для успішної роботи такої структури треба було запрошувати професіоналів із позапарламентського середовища. Через декілька місяців "свободівці" самі прикриють такий уряд.

Перший український тіньовий кабінет міністрів створила "Громада" Павла Лазаренка 1997 року. Очолила його Юлія Тимошенко, заступником був Олександр Єльяшкевич, а тіньовим міністром економіки — Олександр Турчинов. Тимошенко керувала ще одним опозиційним урядом — 2006-го, а за 12 місяців таку структуру утворили "регіонали" на чолі з Миколою Азаровим. 2010 року тіньовим главою уряду став "бютівець" Сергій Соболєв. Його міністри не збираються понад рік. Хоч офіційно про припинення діяльності не заявляли.

Зараз ви читаєте новину «Успішнішим був лише тіньовий уряд "регіоналів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути