середа, 14 квітня 2010 05:08

Ющенко заступився за Бандеру

Екс-глава держави 56-річний Віктор Ющенко подав апеляцію на рішення Донецького окружного адмінсуду від 2 квітня, що визнав незаконним указ президента про присвоєння Степанові Бандері звання героя України.

Ющенко каже, що це рішення суду незаконне, його слід скасувати. Наводить шість розгорнутих доказів. Зокрема, постанову суду ухвалили з порушенням законодавства й не обґрунтували. Суд ухвалив рішення за позовом людини, права якої указ не порушує. Говорить, що оскаржувати указ треба було не в Донецьку, а Києві — в Окружному адмінсуді.

Ющенко присвоїв Бандері звання героя 22 січня 2010 року. А наприкінці січня донецький адвокат 56-річний Володимир Оленцевич подав позов до суду, щоб указ скасували.

Забрати звання не можуть, доки триває розгляд апеляційної скарги

— Указ порушує закон "Про державні нагороди". Звання героя можна присвоїти тільки громадянам України. А Бандера помер 1959 року, ще до того, як з"явилася українська держава, — вважає адвокат. — До того ж Ющенко не може оскаржувати постанову суду. Я позиваюся не до нього, а до президента Віктора Януковича.

— Суд не врахував головного фактора — 1939 року всі жителі Західної України та Білорусі стали жителями УРСР. А 1991 року всі вони автоматично стали жителями України, — каже нардеп від блоку НУ-НС Юрій Ключковський, 60 років. — Тому Бандері можна присвоювати звання героя України. Забрати його не можуть, доки триває розгляд апеляційної скарги. А це триватиме місяці.

Оленцевич торік у вересні позивався до Ющенка. Вимагав, щоб Донецький окружний адмінсуд заборонив главі держави публічно вживати в усіх відмінках слово "жопа". На засіданні Ради національної безпеки й оборони 10 лютого 2009 року Ющенко звернувся до тодішньої прем"єрки Юлії Тимошенко:

— Ви на корупції побудували стосунки в парламенті. У вас усе тримається на хабарах. І якщо не заплатите своїм партнерам у Верховній Раді, якщо вони не куплять собі черговий "лексус", то вони до вас, вибачте, жопою повернуться.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко заступився за Бандеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути