понеділок, 09 лютого 2009 18:23

Уряд просить у Росії 5 мільярдів доларів

Український уряд хоче позичити в Росії $5 млрд, тобто понад 40 млрд грн. Так прем"єр-міністр Юлія Тимошенко збирається покрити дефіцит бюджету. Росіяни дати кредит погодилися, але висувають політичні умови. Зокрема, щоб Україна відмовилася від претензій на спадщину СРСР.

70-річний Анатолій Зленко був першим міністром закордонних справ незалежної України. Він вів переговори щодо поділу радянської власності з Росією.

— Інтрига в тому, що Росія свого часу взяла на себе відповідальність за обслуговування боргів радянських республік, — розповідає він. — Усі погодилися, крім України. Наша частка у загальній кількості власності та боргів Радянського Союзу 16,37 відсотка, а Росії — 61,94 відсотка. Але росіяни одноосібно привласнили все. Переговори зайшли в тупик. Вони не ведуться, хоча цього питання ніхто з порядку денного не знімав.

Україна хоче отримати приміщення у столицях 36 країн. У деяких із них йдеться про десятки об"єктів.

На кінець 1991 року СРСР мав борг — $81 млрд. Але заборгованість інших країн перед ним становила $144 млрд.

— Найбільш проблематичним для нас було питання доступу до інформації про запаси держскарбниці СРСР. Російські колеги вважали за достатнє лише поінформувати Україну про радянський золотий запас. Офіційно він становив 240 тонн золота, — каже Зленко. — Стосовно алмазів та інших цінностей нам заявили, що лише на їхню інвентаризацію потрібно два роки.

У березні 2008-го Росія мала 450,9 т запасів золота. Це 11-те місце у світі. А Україна з 26 т була на 51-й позиції.

Україна хоче отримати приміщення у столицях 36 країн

Ще Кремль хоче вирішити спірні питання з російською власністю в Україні. Наприклад, проблемною є ситуація з так званою дачею Путіна. 10 днів тому Верховна Рада вирішила терміново взяти на свій баланс пансіонат "Гліцинія" в Ялті. За радянських часів там були дачі генсеків Леоніда Брежнєва і Микити Хрущова. Це 20 га землі, половина з них — пам"ятник Лівадійського садово-паркового мистецтва, решта — ботанічний парк. Вартість сотки $25–40 тис.

2004 року "Гліцинію" продали російському банкові ВТБ. Російські ЗМІ тоді писали, що цей пансіонат стане однією з літніх резиденцій президента РФ. Але в Україні змінилася влада. Протягом 2005–2008 рр. наші суди визнали незаконним відчуження здравниці. Україну зобов"язали повернути отримані з Росії гроші, а росіян — відмовитися від прав власності.

— Ці кредити пов"язані з газовими домовленостями. Росія тут нічим не ризикує, бо ці гроші післязавтра повернуться їй у вигляді оплати за газ, — каже директор Європейського інституту інтеграції та розвитку Дмитро Видрін, 59 років. — А Україна бере в борг у наших онуків. Шкода наших нащадків, які будуть змушені платити за неефективність нинішнього уряду.

Зараз ви читаєте новину «Уряд просить у Росії 5 мільярдів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути