четвер, 15 липня 2010 03:43

Уряд піднімає ціни на газ у півтора раза

Уряд піднімає ціни на газ у півтора раза

"Як міністри попадають на свої місця?" — запитує в телеоператорів міністр охорони навколишнього природного середовища 44-річний Микола Злочевський перед засіданням Кабміну в середу. Йому звільняють від телекамер дорогу. Злочевський новенький в уряді — працює 12-й день.

Біля вхідних дверей до зали засідань уряду стоїть охоронець. Його в навушник запитують, скільки міністрів є в залі.

— Пока только три. Но еще полчаса до "засидання", — усміхається.

Повз проходить міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов. Охоронець підносить голову і стає струнко. Урядовець помітно схуд, має жовтувате обличчя. Йому закидають, що злочинність у країні зросла на третину.

Могильов сідає в крісло й витирає рукою піт із лоба. Дістає з портфеля окуляри. Витирає їх підкладкою піджака.

— Дорогой, как твои дела? Мы сегодня вместе даем брифинг, — міністр праці й соцполітики 51-річний Василь Надрага цілує в щоку міністра житлово-комунального господарства 61-річного Юрія Хіврича.

— Уже готовлюсь, — відповідає той, киваючи на папку документів.

Перед міністрами розставляють таблички. Табличка "Міністр із питань надзвичайних ситуацій" без прізвища. У крісло всідається Володимир Антонець — перший заступник звільненого керівника МНС Нестора Шуфрича.

До зали заходить насуплений Володимир Семиноженко — звільнений віце-прем"єр із гуманітарних питань. Сідає позаду телекамер біля дверей. За словами працівників прес-служби Кабміну, на засіданні він як радник прем"єра.

Семиноженко прийшов як радник прем"єра

Широкими кроками до свого місця прямує глава уряду. Ставить перед собою текст виступу. Каже, Кабмін завершив переговори з Міжнародним валютним фондом щодо отримання кредиту. $14,9 млрд даватимуть протягом 2,5 року під 3,5% річних.

— Умови кредитування достатньо складні, але фінансова підтримка допоможе Україні витримати вплив негативних світових явищ в економіці. Тому уряд має схвалити Меморандум про співпрацю з МВФ. Умови лояльніші за ті, що підписали наші попередники. Сторони пішли одна одній на поступки, — каже Микола Азаров, 62 роки.

Україна повинна цього року скоротити дефіцит бюджету до 5%, а наступного — до 3,5%, додає Азаров. У цей час Надрага передає по залу записку міністру оборони 57-річному Михайлові Єжелю. Той читає.

— Я візьму, — стиха говорить міністр оборони до Надраги. Й усміхається. Поруч Могильов витягує шию і косить очі в записку.

Азаров продовжує, що через підняття в півтора разу цін на газ уряд намагається посилити соціальний захист населення.

— Ми розширимо коло сімей, які можуть скористатися державною допомогою — субсидією на оплату житлово-комунальних послуг. Тим, хто перевищив ліміт споживання газу, будуть компенсовані витрати — 15 процентів для працездатних і 10 процентів — для непрацездатних.

До журналістів виходять Надрага і Хіврич.

— Держава спрощує процедуру отримання субсидій. Тепер її можливо отримати й при заборгованості за комунальні послуги. При цьому людина не повинна ходити і збирати квитанції, яким чином і скільки вона повинна заплатити за комунальні послуги. Всім опікуватимуться органи соцзахисту, — наголошує Надрага.

"Штат віце-прем"єрів дуже роздутий"

Кілька тижнів ходять чутки, що кадрові чистки в Кабміні ближчим часом продовжаться. Також скоротять склад уряду. Може зникнути посада віце-прем"єра з гуманітарних питань, з якої два тижні тому звільнили Володимира Семиноженка та ще кількох віце-прем"єрів. З восьми віце-прем"єрів на посадах мають залишитися Андрій Клюєв, Борис Колесніков та Сергій Тігіпко.

— Скорочення, очевидно, будуть, — каже політолог Олексій Гарань, 50 років. — Бо штат віце-прем"єрів дуже роздутий. Імовірно, звільнення торкнуться й когось із міністрів. Називалося багато прізвищ. Наприклад, той же міністр оборони Михайло Єжель, міністр охорони здоров"я Зиновій Митник. Усе залежить від внутрішніх домовленостей у владі.

Зараз ви читаєте новину «Уряд піднімає ціни на газ у півтора раза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути