вівторок, 27 грудня 2011 08:38

Юрій Луценко відсидів 365 днів

26 грудня минув рік, як екс-міністр внутрішніх справ 47-річний Юрій Луценко перебуває за ґратами. Його звинувачують у перевищенні службових повноважень та завданні збитків державі. За рік у справі допитали 50 свідків зі 148.

— Рік я перебуваю там, де раки зимують, — пише зі столичного Лук'янівського  СІЗО Луценко в інтерв'ю газеті "Комерсант — Україна". — Перефразовуючи улюбленого Хемінґвея: "Є речі гірші за тюрму — боягузтво гірше, зрада гірше, егоїзм гірше". Я став більше розуміти життя і терпиміше ставитися до помилок людей. Я і тут, у СІЗО, не збираюся прогинатися і підбирати розпливчасті формулювання замість чесних оцінок. І, звичайно, не відмовляю собі в задоволенні жартувати. Адже в нинішній Україні це й ознака нормальності, і зброя опозиціонера.

На річницю перебування Луценка за ґратами під стінами СІЗО — тиша та вітер. З огорожі й стін поздирали наліпки із зображенням екс-прем'єрки Юлії Тимошенко. Вони висіли кілька місяців. Немає намету "Батьківщини молодої", в якому жили прихильники Тимошенко. Біля сірих воріт стоять кілька автозаків. Охоронці перевіряють документи та пропускають їх по одному.

У черзі на ґанку — кілька жінок із дорожніми сумками, пакетами. Очі заплакані.

— Сын ждет суда, — розповідає одна з них 52-річна Ольга Потапова із Запоріжжя. — Поехал в Киев на заработки, работы не нашел и с соседом по комнате пытались заправку ограбить. Попались, конечно, дурачье. Я второй раз приезжаю. В прошлый видела мельком Ирину Луценко. Она с нами в очереди не стояла. Прошла с каким-то мужчиной, он большой пакет нес.

Луценко сидить у камері-"трійці" 9,5 кв м. Спить на залізних нарах. Поряд — цегляні стіл та стілець, є телевізор, камера відеоспостереження. На вікні тришарові ґрати. Знадвору чути гавкіт сторожових собак. З вікон видно дворик для прогулянок на 10 кв. м. На цьому забетонованому та огородженому майданчику з турніком Луценко дихає свіжим повітрям та робить гімнастику.

— Він — нормальний мужчина, жалоб не пише, — розповідає один з охоронців ізолятора про Луценка. — Кажуть, що захворів зараз. Вродє, гнойная ангіна. Недавно возили в больніцу.

Напроти СІЗО два житлові будинки. Усі під'їзди зачинені новими магнітними замками. Земля на газонах утрамбована.

— Тут народу не посчитати скільки проходить — йдуть да йдуть, — говорить 64-річний Андрій Матвійчук, який мешкає в одному з будинків. — Як парадне відкрите, то хтось зразу зайде та надзюрить. Ми зразу взнали, що арештували Луценка, бо такі машини почали приїжджати, яких раньше ніколи не було. Ми навчилися опрєдєлять: чорний "лексус" — приїхав Сергій Власенко, адвокат Тимошенко. Він через день буває. А коли чорна "тойота" — то дружина Луценка.

Рідний брат Сергій Луценко бачиться з Юрієм Віталійовичем на судах.

— У СІЗО не буваю, — каже 51-річний Сергій Луценко. — Про що можна поговорити через скляну стіну, коли скрізь камери?

Розповів анекдот про блондинку

22 квітня Луценко оголосив голодування. За місяць схуд на 24 кг.

12 травня в екс-міністра виявили запалення підшлункової залози, дистонію та цукровий діабет, проблеми з нирками, запалення шлунка і шлункового тракту, гастрит.

23 травня Печерський райсуд Києва розпочав розгляд кримінальної справи Юрія Луценка. Депутати-"нунсівці" зібрали 970 тис. грн застави, але суд не відпустив екс-міністра.

8 серпня Луценко їхав у суд в одному автозаку з екс-прем'єром Юлією Тимошенко. Розказав їй анекдот:

— Якщо у блондинки коріння волосся чорне, значить, організм ще бореться.

4 грудня відсвяткував у СІЗО день народження.

 

110

книжок прочитав у СІЗО Юрій Луценко. Назвав період ув'язнення "роком інтелектуальної обжерливості".

 

"Його не можуть випустити"

Влада не збирається виправдовувати екс-міністра, вважає директор Інституту глобальних стратегій 55-річний Вадим Карасьов:

— Судячи зі свідчень свідків — справа розвалюється. Луценка потрібно або випускати, або, нехтуючи юридичними і етичними аргументами, виголошувати обвинувальний вирок. Ув'язнити його на рік-два або виправдати — було б свідченням того, що влада просто з політичних міркувань тримала безвинну людину за ґратами. Виправдання стало б моральною перемогою Луценка і поразкою прокуратури, бо виглядало б як прокурорське свавілля. Тому його не можуть випустити, як і засудити на довгостроковий термін. Це означає, що судовий процес продовжуватиметься.

 

Зараз ви читаєте новину «Юрій Луценко відсидів 365 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути