пʼятниця, 14 грудня 2018 07:50

Українські моряки відмовилися свідчити

11 грудня адвокат 39-річний ­Сергій Бадамшин уперше відвідав полоненого моряка Василя Сороку, 27 років. Перебуває у госпіталі слідчого ізолятора "­Матросская тишина". У нього перебиті нерви, артерії та м'язи лівого передпліччя.

Сорока розповів подробиці бою між українськими та російськими кораблями в Керченській протоці.

— Імовірно стрілянина велася з "630-ки" (30-мм зенітна автоматична артилерійська установка. — ГПУ), — розповідає Сергій Бадамшин. — Вибухом їх розкидало всередині катера. Матроси змогли самі перебинтуватися, потім їх доставили на російські кораблі. У Керчі поранених прооперували в лікарні.

Під час допитів Василь Сорока відмовився свідчити проти себе.

— Він скористався статтею 51 конституції Росії, що дає таке право, — говорить Бадамшин. — Василь тримається молодцем. Ввічливий і уважний. Без злоби й докорів. Справжній військовий.

25 листопада в Керченській протоці російські прикордонники відкрили вогонь по українських суднах, які здійснювали мирний перехід з Одеси до Маріуполя. Малі броньовані катери "Нікополь", "Бердянськ" і буксир "Яни Капу" взяли штурмом. Полонили 24 моряків, трьох із них поранили.

Підконтрольний Кремлю кримський суд арештував військових на два місяці. Звинуватив у незаконному перетині кордону.

Усім полоненим морякам знайшли персональних адвокатів, каже уповноважена з прав людини Людмила Денісова, 58 років. Оплатить їхні послуги держава.

Капітана 2-го рангу Дениса Гриценка захищатиме адвокат Микола Полозов. Він у судах представляв кримських татар Ахтема Чийгоза, Хайсера Джемільова, Ільмі Умєрова.

Інтереси командира катера "Бердянськ" Романа Мокряка представлятиме московський адвокат Ілля Новіков. Захищав у російських судах льотчицю Надію Савченко, політв'язнів Володимира Карпюка, Станіслава Клиха.

— Роман вимагає у слідства поводитися з ним і його екіпажем як із військовополоненими. Заявив, що не дасть жодних свідчень, доки його підлеглих не звільнять, — каже Новіков.

Командира захопленого катеру "Нікополь" Богдана Небилицю супроводжуватиме кримськотатарський адвокат Еміль Кубердінов. 11 грудня він вийшов з ізолятора тимчасового утримання в окупованому Криму. Відсидів у ньому п'ять днів через допис у соцмережах.

Михайло Власюк зустрів день народження в тюрмі

35-річчя святкував 12 грудня в московському слідчому ізоляторі "Лефортово" старший матрос буксира "Яни Капу" Михайло Власюк.

Служив у Військово-морських силах за контрактом. Родом із села Мар'янівка Каховського району Херсонської області. Удома на нього чекає сестра.

Зараз ви читаєте новину «Українські моряки відмовилися свідчити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути