Ексклюзиви
пʼятниця, 27 липня 2018 00:00

Українські митці просять Сенцова припинити голодування

Політв'язень 42-річний Олег Сенцов голодує 75-й день у колонії суворого режиму міста Лабитнангі Тюменської області Росії. Його вивозили із тюрми до реанімації місцевої лікарні.

— Інформація про стан Олега зараз іде різна. Чекаю подробиць від радника Путіна з прав людини, — говорить уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, 58 років. — Зі слів адвоката Дмитра Дінзе, Сенцов почувається недобре. Його хотіли почати примусово годувати, та Олег відмовився. Є інформація, що йому давали поживну суміш. Але підтвердження немає, бо мене туди не пускають. Звернулася до Верховного комісара з прав людини Організації Об'єднаних Націй та його колеги із Ради Європи. Попросила відправити до Олега своїх представників.

Британське видання "Індепендент" поширило інформацію, що українець перебуває в передсмертному стані. Це спростувала сестра ув'язненого 37-річна Наталія Каплан:

— Я такого нікому не говорила. Похорону не буде, не дочекаєтеся.

Понад 50 українських художників, письменників і музикантів написали листа Олегу Сенцову. Серед них письменниця Ліна Костенко, поет Іван Малкович. Просять припинити голодування.

"У світі не так багато людей такої волі, як ти. Ми знаємо, що ти не любиш, коли про тебе говорять добре. Але така міцна духом людина потрібна нам живою. Для того, щоб продовжити подальшу боротьбу за всіх наших хлопців, за яких ти готовий життя покласти. Ти нам потрібний. Просимо від імені всіх нас припинити голодування", — йдеться в листі.

Олега Сенцова затримали 11 травня 2014 року в окупованому Сімферополі працівники Федеральної служби безпеки РФ. Звинуватили в намірах влаштувати теракт. 25 серпня 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив його до 20 років колонії суворого режиму. 14 травня 2018-го режисер оголосив безстрокове голодування.

Зараз ви читаєте новину «Українські митці просять Сенцова припинити голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути