субота, 21 липня 2012 00:45

"Українська стане не обов'язковою у 16 регіонах"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Оксана Неживенко голодувала 12 днів. Після оголошення про призупинення акції її з-під Українського дому забрала ”швидка”
Оксана Неживенко голодувала 12 днів. Після оголошення про призупинення акції її з-під Українського дому забрала ”швидка”

— Прийшла під Український дім відстояти українську мову, — каже голодувальниця 26-річна Оксана Неживенко, аспірантка Києво-Могилянської академії. Говоримо 16 липня, за два дні до заяви учасників протесту про припинення голодування. — Законопроект Ківалова — Колесніченка спрямований на те, щоб зробити російську другою державною. Це знищить українську мову.

Відчуваю слабкість, але тримаюся. Не відступлюся від своєї позиції. Будемо стояти до останнього. Скільки ще доведеться голодувати — не важливо. Навіть якщо муситимемо протестувати до осені — будемо це робити. Багатьох людей забрала "швидка", але нові  приєднуються до протесту. Це надає сил.

Нехай нас не тисячі, нехай зараз влада нас ігнорує, але бачимо, що суспільство пробуджується. Ми із самого початку вірили, що це потрібно країні.

Хочемо бути українцями, хочемо говорити українською. Тому боремося. І в цій боротьбі перемагаємо. Нехай не маємо реального результату зараз, але він обов'язково буде.

Законопроект Ківалова — Колесніченка ніяк не спрямований на захист прав національних меншин. У нього єдина мета — витіснити українську мову, знищити її і зробити російську де-факто другою державною.

Після підписання цього закону українська стане необов'язковою. У ньому йдеться, що в деяких областях вводиться регіональна мова, якщо нею спілкуються 10 відсотків населення. Це значить, у 16 регіонах країни вводиться російська мова як регіональна. Українська виходитиме з ужитку в офіційній сфері. Матимемо документообіг російською, навчання у школах російською, та й у багатьох інших сферах панівною стане саме російська.

Те, що нас мало й ніхто не підтримує, — це неправда. Люди допомагають. Приходять зі щирими подарунками: роблять своїми руками браслети, приносять квіти. Це щиро. І я не можу зрадити цих людей.

Усе завжди починається з меншості, яка веде за собою більшість. Ми впевнені, що під Українським домом народжується та українська радикальна меншість, яка повинна вести людей до розуміння, якою має бути Україна.

Зараз ви читаєте новину «"Українська стане не обов'язковою у 16 регіонах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

90

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути