Ексклюзиви
вівторок, 17 вересня 2019 07:16

Українців можуть лишити без ліків

10 вересня Верховна Рада в першому читанні ухвалила зміни до закону "Про державні закупівлі". Вони скасовують можливість придбавати ліки через міжнародні організації. Більшість операцій має перейти в підпорядкування державного підприємства "Медичні закупівлі України".

Колишня виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я 56-річна Уляна Супрун назвала законопроект спробою нової влади відродити фармацевтичну мафію, яка процвітала за часів головування в МОЗ Раїси Богатирьової.

— Проведення "тендерів" у закритих кабінетах, відкати й домовленості й сотні мільйонів гривень платників податків, що нещадно розкрадали. Ці гроші осідали в кишенях шахраїв. Із 2016 року, коли запрацювали закупівлі ліків через міжнародні організації, тіньові схеми втратили чинність, — каже Супрун.

Якщо нову редакцію закону ухвалять, українці залишаться без багатьох дорогих ліків, вакцин і медичних виробів, вважають у благодійному фонді "Пацієнти України". Лікарні не зможуть отримувати препарати космеген, онкоспар та ервіназа для лікування раку в дітей, утратять доступ до радіо­фармацевтичних препаратів із коротким терміном придатності, що застосовують у кардіохірургії, до катетерів Сван-Ганса й стентів.

— Державне підприємство "Медичні закупівлі" не встигло наростити потенціал. Воно не володіє такими юридичними повноваженнями, як міжнародні агентства закупівель. Законопроект у такій редакції позбавляє українців доступу до ліків і вакцин, — каже виконавчий директор БФ "Пацієнти України" Інна Іваненко.

У Комітеті Верховної Ради з питань здоров'я нації визнають, що завдяки міжнародним закупівлям удалося покращити ситуацію із забезпеченням лікарень препаратами. Обіцяють внести поправки, які відтермінують зміни.

— Є розуміння, що міжнародні закупівлі потрібно продовжити щонайменше на два роки для ліків і медичних виробів, а для вакцин — назавжди. Ці правки домовилися подати між першим і другим читанням, — розповідає член комітету 36-річна Ольга Стефанишина.

Зараз ви читаєте новину «Українців можуть лишити без ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути